Navalny-app in Rusland niet meer te vinden

Navalny-toep

Navalny-toep (afb: Google)

De Navalny-app wil kiezers in Rusland in aanloop naar de parlementsverkiezingen in dat land informeren en daarmee tegengas bieden aan de veelal door de staat beheerste informatie in de media. Die toepassing is echter niet meer te verkrijgen bij de webwinkels van Apple en Google. Aanhangers van opposant Navalny spreken, uiteraard, van censuur.
Sinds vanmorgen is de toep voor Russen niet meer beschikbaar. Afhankelijk van het telecombedrijf is de toepassing om niet meer uit te wisselen met mensen die de app al op hun telefoon hebben geïnstalleerd, schijnt het.
De toepassing informeert gebruikers onder meer over een slimme manier van stemmen op tegenkandidaten van de regeringspartij. Ze kunnen zich registreren en een paar dagen voor de verkiezingen krijgen ze dan te ‘horen’ welke kandidaat in hun regio de beste kansen tegen de partij van het Kremlin (Verenigd Rusland) maakt. Aanhangers van Navalny, die op een bezopen aanklacht gevangen is gezet, zetten nu die strijd voort via Telegram en YouTube.

Iwan Sjdanov, voorzitter van de anticorruptiestichting, was hels over het onderkruiperige gedrag van Apple en Google. “De autoritaire Russische regering en de propaganda zullen erg blij zijn.” Hij noemde het verdwijnen van de toep uit de schappen van de Amerikaanse bedrijven een beschamende daad van politieke censuur.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.