Flubot-virus waart weer rond

CCB-mondkapjeVolgens het Belgisch instituut voor postdiensten en het Belgische centrum voor cyberveiligheid (CCB) waart het Flubot-virus weer rond. Mobiele telecombedrijven in België zouden als meer dan tweemiljoen valse sms-berichten hebben geblokkeerd en zeker tweeduizend telefoons deels buiten gebruik hebben gesteld (althans zolang het toestel niet ‘ontsmet’ was).
Het virus wordt verspreid via sms-berichten die afkomstig lijken te zijn van koeriersdiensten. Als de geadresseerde op een koppeling in het bericht drukt, krijgt hijzij het verzoek een bepaalde toepassing binnen te halen, die in feite de viruscode bevat. Daarmee wordt haarzijn toestel doelwit van de virusverspreider.
De berichtjes lijken van nette klanten te komen wier telefoons besmet zijn. Telefoons die uitzonderlijk druk sms-verkeer hebben worden daarom ook geblokkeerd. Hun eigenaars wordt verteld hoe ze het virus kunnen verwijderen. Als dat gebeurd is, kunnen ze weer volledig gebruik van hun toestellen maken.

Het is te doen gebruikelijk bij het ontvangen van onverwachte of eigenaardige berichten van onbekenden maar ook van bekenden niet op koppelingen te klikken of onbekende toepassingen binnen te halen. Wie Flubot per ongeluk toch geïnstalleerd heeft kan het virus verwijderen door het toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen te zetten of door het te herstarten in de veilige modus en de app vervolgens te verwijderen, beveelt het CCB aan. Het verdient daarna aanbeveling wachtwoorden op/van de telefoon te veranderen en de contacten zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.

Het Flubot-virus deed in mei van dit jaar al de ronde via een valse sms die voorwendde van Bpost afkomstig te zijn. Toen raakten zeker 9000 telefoons besmet. Ook in juni waarde het virus in België (onder een andere valse vlag) rond.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.