Huawei introduceert eigen besturingssysteem: HarmonyOS

HuaweiNog onder Trump werd het Chinese telecombedrijf Huawei in de ban gedaan. Dat bedrijf zou gemene zaak maken met de Chinese veiligheidsdiensten. Voor zijn mobiele techniek maakte het bedrijf gebruik van het Google-besturingssysteem Android. Dat mocht niet meer. Nu heeft Huawei zijn eigen besturingssysteem gepresenteerd: HarmonyOS genoemd.
Sinds Huawei in de ban is gedaan heeft het bedrijf het moeilijk. De voornaamste chips die het in zijn telefoons gebruikt werden geproduceerd met Amerikaanse technologie. Daarnaast was het de toegang tot het wereldpodium van Google ontzegd, doordat het niet langer Android en het Android-platform mocht gebruiken. Huawei was in 2012 al begonnen met de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem begonnen.
Nu heeft Huawei zijn eigen besturingssysteem in de praktijk gebracht. Opmerkelijk, voor mij althans, is dat Harmony al aan zijn tweede versie (2.0) toe is. Als beginnetje komt HarmonyOS via twee tablets en en via een ‘slim’ klokje op de markt. Telefoons moeten nog even op HarmonyOS wachten.
Chenglu Wang, verantwoordelijk voor de programmatuurontwikkeling bij Huawei, stelt dat HarmonyOS niet is ontwikkeld om aan de Amerikaanse sancties te ontkomen. Hij stelt dat Huawei toch al van plan was een eigen besturingssysteem te ontwikkelen voor zijn elektronische apparatuur. Dat zou te maken met het volledig uitbuiten van de mogelijkheden van de Huawei-apparatuur dat met de Googletechnologie niet mogelijk zou zijn geweest.

Andere markten

Het is ook het idee dat het bedrijf zich met deze overgang meer ‘beweegruimte’ verschaft op andere delen van de elektronische markt. “Uiteindelijk zou de groei in de telefoonmarkt afvlakken, maar er is ook andere slimme apparatuur zoals zuigrobots of activiteitsarmbanden”, zegt hij tegen Der Spiegel. “De daarin gebruikte sensoren worden steeds kleiner. We zijn ervan overtuigd dat dat deel van de markt veel groter wordt dan die van de mobiele telefoons.”

Of het allemaal loopt zoals Wang verwacht (zegt te verwachten) moet nog maar blijken. Nokia, Microsoft en Blackberry zijn (haast) stukgelopen op een eigen besturingssysteem voor telefoons, maar Apple heeft er, uiteindelijk, zeer goede zaken mee gedaan. Huawei is aanzienlijk groter en financieel sterker dan Apple toen dat bedrijf met zijn eigen iOS begon…

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.