WhatsApp sleept Indiase overheid voor het gerecht

WhatsAppDe berichtendienst WhatsApp heeft de Indiase overheid voor het gerecht gedaagd vanwege haar nieuwe regels die onder meer bepalen dat berichten voor derden traceerbaar moeten zijn/blijven. WhatsApp zegt zich, heel schijnheilig, druk te maken om de bescherming van de privésfeer van zijn gebruikers.
WhatsApp heeft de klacht neergelegd bij het hooggerechtshof in New Dehli. Die regels zouden in strijd zijn met de Indiase grondwet en met het recht op privacy. De WhatsApp-berichten worden zo versleuteld dat niemand die tussen verzender en ontvanger ongecodeerd kan onderscheppen.
De Indiase regering is momenteel hard bezig die ‘vervelende’ sociale media aan stevige banden te leggen hetgeen allerminst strookt met de status van het land als democratische natie. Die maatregelen werden in februari aangekondigd en de sociale media hadden 90 dagen gekregen om hun diensten aan die regels aan te passen. Die periode liep woensdag af.
Volgens WhatsApp doorbreekt de eis tot traceerbaarheid van de berichten in feite de bescherming die de dienst zijn gebruikers biedt. Het bedrijf zegt te willen strijden voor die bescherming binnen de wet.

Verplichten

Die nieuwe regels verplichten sociale media ook om inhoud te verwijderen die in strijd is met de Indiase wet. Ook worden die verplicht medewerking te verlenen aan politie-onderzoek. Overigens worden ook elders in de wereld de sociale media verplichtingen opgelegd ten aanzien van, onder (veel) meer, nepnieuws of de verspreiding van terroristische propaganda.

“Wat er in India gebeurt is wat andere regeringen elders ook graag willen invoeren”, zegt Nikhil Pahwa, een burgerrechtenactivist in New Dehli. WhatsApp zou als ze de rechtszaak verliezen 500 miljoen gebruikers kwijt zijn of zal zich moeten aanpassen. Pahwa: “Dat zou het einde van de algehele versleuteling in India kunnen zijn. Dat heeft ook consequenties elders in de wereld.” WhatsApp zegt te allen tijde positief te staan tegenover gerechtvaardigde verzoeken om medewerking van de Indiase politiediensten.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.