Allerlei webtoepassingen doen grote moeite om privé te houden wat privé is, maar dat zint opsporingsautoriteiten en inlichtingendiensten niet. In de VS roept, onder meer, de FBI, al jaren om achterdeurtjes waardoor die diensten versleuteling kunnen omzeilen, maar techbedrijven, met Apple voorop hebben die ‘wens’ nooit gehonoreerd (mag je hopen). Nu lijkt het er op dat het Verenigd Koninkrijk Facebook wil dwingen om dergelijke achterdeurtjes te maken waardoor de politie bij de onversleutelde informatie kan komen.
In het VK overweegt de regering om Facebook te dwingen om achterdeurtjes in te bouwen ten behoeve van politieonderzoek. We hebben het dan over Messenger van Facebook, maar ook over Whatsapp en Instagram. De Open Rights Group stelt dat daarmee de deur wordt opengezet voor het in feite ongeoorloofd grasduinen in berichten van eenieder, waardoor die versleuteling nutteloos wordt.
Overheden wijzen er dan keer op keer op dat die mogelijkheid noodzakelijk zou zijn voor de bestrijding van misdaad en het terrorisme, maar beseffen kennelijk niet dat die achterdeurtjes ook te gebruiken zijn door onbevoegde derden. Bovendien heeft de jongste geschiedenis in allerlei landen bewezen dat geheime diensten niet zo van regels houden.
Dwang
De Britse overheid bereidt ook een wet voor waarmee bedrijven zijn te dwingen om bepaalde onwettige informatie te verwijderen van het web. De uit te delen boetes zouden kunnen oplopen tot 10% van de bedrijfsomzet. Facebook lijkt niet onder de indruk, maar de praktijk in China toont aan dat het privacyverhaal tegenover een meedogenloze overheid geen stand houdt.
Bron: the Guardian