Google is nieuwsgieriger dan Apple, maar…

Rekentuig & telefoonGoogle verzamelt via je Android-telefoon veel meer gegevens van je dan Apple met zijn iOS-apparaten, tot twintig keer, maar Apple verzamelt meer soorten informatie, zo blijkt uit een recente analyse (pdf-bestand) door onderzoekers van het Trinity College in Dublin.

Onze telefoons bespioneren ons voortdurend. Het is maar dat je het weet. Heel wat informatie van je telefoon wordt voortdurend op servers van Google en Apple vastgelegd. De onderzoekers in Ierland hebben daar eens wat nauwkeuriger naar gekeken. Gemiddeld gebeurt dat elke, pak weg, vijf minuten, zelfs als je telefoon ‘slaapt’. Telefoonnummer, IMEI (toestel), het serienummer van je sim-kaart zijn een paar van de vele zaken die Apple en Google voortdurend meten.
Bij het opstarten van een Pixeltelefoon van Google zelf gaat er zo’n megabyte aan info naar Google, evenals over de volgende twaalf uur. Bij Apple gaat het om 42 kB bij het opstarten en 52 kB voor een halve dag.

De opgeslagen informatie gaat niet alleen om gegevens betreffende het besturingssysteem maar ook over de vooraf geïnstalleerde toepassingen (zelfs als je die nog nooit heb geopend).

Apple

Hoewel Google de meeste bytes aan informatie over je verzamelt is Apple in deze kampioen diversiteit. Zo verzamelt je iPhone voortdurend MAC-adressen van alle apparaten in je buurt (dus ook telefoons) en stuurt die naar Apple, compleet met de locatie. Dat zou je niet uit kunnen zetten.
Google stelt dat het onderzoek niet deugt. De gegevens die het bedrijf verzamelt zouden dienen om te controleren of het toestel juist werkt. Apple zegt open te zijn over het verzamelen van gegevens. De gebruikers zou de gegevensverzameling te allen tijde kunnen uitzetten (?).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.