Android bijwerken kan je een virus bezorgen

Android-nep

Op je telefoon schijnt het er net echt uit te zien (afb: Zimperium)

Altijd verbonden betekent altijd link. Dat blijkt bijna elke dag weer uit al die verhalen over pogingen ons (of anderen) digitaal pootje te lichten. Nu lijkt het er op dat de bezitters van Androidtelefoons extra moeten opletten. Criminele e-krakers brengen een bestand rond dat de indruk wekt dat het het besturingsssysteem van je telefoon bijwerkt, maar in werkelijkheid een virus aflevert die de inbreker de mogelijkheid geeft je telefoon over te nemen.
Als je Android bij wil houden dan kan je twee dingen doen. Of je maakt contact met Play Store, de winkel van Google, of je installeert zelf bestanden met de apk-extensie. Kind kan de was doen en dat houdt je telefoon helemaal bij.
Nu lijkt het er op dat redelijk bijdehante e-krakers die weg ook hebben ontdekt en zo’n apk-bestand hebben opgezadeld met een virus. Dat zouden onderzoekers van Zimperium zLabs hebben ontdekt. Dat bestand zou verspreid worden met de naam ‘update’ of ‘refreshAllData’. Als lokker presenteert het bestand allerlei informatie over je computer zoals de batterijstaat of de aanwezigheid van bepaalde toepassingen. Op je telefoon ziet het er allemaal net echt uit. Als de gebruiker eenmaal heeft aangegeven zijn besturingssysteem bij te werken dan zijn de rapen gaar.

Dan heeft aanstichter wattie wil: toegang tot  tot je berichten, je zoekgeschiedenis enz en ook tot bestanden met extensies als .doc, .pdf en .xlsx. Die kan ook foto’s maken (voor en achter) en zelfs je telefoon overnemen.

Verbonden

Als je verbonden bent met een netwerk kunnen al die gegevens en bestanden worden gestolen. Als het kwaad eenmaal geschied is dan is de schade onherstelbaar. De remedie lijkt simpel: werk Android gewoon via de Google-winkel bij en knoei niet met apk-bestanden. Ik heb nog even niet kunnen ontdekken wat bezitters van dit virusbestand moeten doen. De boel helemaal opnieuw installeren, dunkt me, maar ik ben een leek op elk terrein. Houd Android-meldingen in de gaten, die van Google (uiteraard).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.