E-krakers trachtten drinkwater stad in Florida te vergiftigen

WaterkraanAan ‘slimme’ steden, ik zeg het maar weer eens, is niks slims. Het is heel dom om het reilen en zeilen van een stad op te hangen aan het digitale universum, zo blijkt maar weer eens uit het voorval in Florida. Daar zouden e-krakers pogingen hebben gedaan om het drinkwater te vergiftigen.De kraker(s) had (hadden) zich toegang verschaft tot het digitale systeem van het stadje Oldsmar. Ze gebruikten vervolgenseen programma dat is bedoeld op ‘op afstand’ het drinkwater gezond te houden. Ze verhoogden de hoeveelheid natriumhydroxide (natrlonloog) met een factor honderd, aldus de plaatselijke sheriff Bob Gualtieri. Natronloog is bedoeld om de zuurgraad van het drinkwater op juiste peil te brengen. In grotere hoeveelheden is natronloog een stevig gif.
Gelukkig had een medewerker van het drinkwaterbedrijf dat er met de hoeveelheden was geklooid en die greep onmiddellijk in. Er zou geen gevaar voor de gezondheid van de bevolking zijn geweest. De bediening op afstand is sedert de poging tot vergiftiging gesloten.

Doelwit

Deskundigen voorspellen, maar daar hoef je niet deskundig voor zijn, dat dit soort installaties een makkelijk doelwit vormen voor digitale inbrekers die kwaad in de zin hebben. “Bedrijven zijn steeds vaker digitaal verbonden”, zegt Robert Lee van Dragos Security. “Daarom zullen dit soort voorvallen vaker voorkomen vanwege de invloed op de samenleving.”
Het belangrijke digitale-veiligheidsbedrijf FireEye ziet dat er vaker pogingen tot een digitale inbraak worden gedaan, maar dat dat vooral zou gebeuren door groentjes die willen leren hoe je industriële systemen kraakt. De slachtoffers zijn vaak willekeurig gekozen en de aanvallen veroorzaken weinig tot geen schade, deels door een goede beveiliging, stelt Daniel Kapellmann Zafra van het bedrijf. “De zaak (in Oldsmar; as) schijnt niet bijzonder ingewikkeld te zijn geweest. Die onderstreept nog maar eens de noodzaak van goede beveiliging”, zegt hij.
Volgens Gualtieri was (waren) de kraker(s) maar een paar minuten actief. Volgens mensen die de zaak hebben onderzocht was niet meteen duidelijk waar de aanval vandaan kwam. FBI heeft het geval in onderzoek.

E-krakers hebben in de afgelopen jaren al vaker digitale inbraken gepleegd in Amerikaanse bedrijven. Er zou weinig schade zijn geweest, maar de autoriteiten vrezen dat de krakers ’tijdbommen’ zouden kunnen hebben geplaatst. Ook in Israël is een drinkwaterinstallatie aangevallen. Die aanval werd niet onmiddellijk ontdekt en had grote gevolgen kunnen hebben. Uiteraard wezen de Israëli’s meteen in de richting van aartsvijand Iran.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.