Kraker dreigt patiënten met publicatie therapiegegevens

Psychiatrische kliniek Finland

Psychiatrische kliniek Finland Vastaamo

In het Finland staat de psychiatrische kliniek Vastaamo waarvan de medische dossiers (kennelijk) gestolen zijn. Nu dreigt de kraker met de openbaarmaking van die medische gegevens als er niet betaald wordt.
Digitale afpersing komt in soorten en maten. Op het ogenblik is een vileine versie in Finland in de praktijk gebracht. De digitale inbreker dreigt dossiers van de laatste twee jaar van patiënten van een van Finlands grootste psychiatrische klinieken openbaar te maken als de patiënten en/of instelling niet ‘afkomen’.
Het begon met afperspogingen van drie werknemers eind september. Sindsdien houden politie en een digitaalveiligheidsbedrijf zich met de zaak bezig. Het lijkt er op dat er in november 2018 en in maart 2019 is ingebroken in een databank met patiëntengegevens. Het zou zelfs om tienduizenden dossiers (en dus mensen) kunnen gaan.
De slachtoffers moesten 200 euro betalen binnen 24 uur of anders 500 om publicatie te voorkomen. De kraker had al gegevens van minstens 300 patiënten op het (duistere) Tor-web gezet. Finse media meldden dat Vastaamo zo’n halfmiljoen euro in bitcoins zou moeten betalen om publicatie te voorkomen.
De kliniek liet weten dat de autoriteiten er alles aan doen om publicatie te voorkomen en de schuldigen in de kraag te vatten. Het verhaal vertelt niet hoeveel (oud-)patiënten inmiddels betaald hebben.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.