Na onthoofding leraar wil Frankrijk strenger toezicht op sociale media

Jean Castex

Jean Castex, eerste minister van Frankrijk (afb: WikiMedia Commons)

De onthoofding van Samuel Paty door een 18-jarige Tsjetsjeen is gruwelijk, laat daar geen misverstand over bestaan, maar het lijkt er op dat de Franse regering die vreselijke daad aangrijpt de sociale media sterker in de greep te krijgen. Dat zou ook in EU-verband moeten plaatsvinden. Dat gebeurt allemaal met de nobelste argumenten (“de strijd tegen de haat moet worden geïntensifeerd”), maar per saldo wordt hiermee de vrijheid van meningsuiting beperkt. Waar houdt een stevige discussie op en begint haat?
De Franse regering vindt dat het Franse signaleringsplatform Pharos, dat ‘ongerief’ op het web in de gaten houdt, moet worden versterkt en dat bij het parket in Parijs een groep moet worden gevormd die zich vooral moet toeleggen op wangedrag op het wereldwijde web. Er wettelijk ook het een en ander voorbereid.

Vastex

De Franse eerste minister Jean Castex is al in Brussel geweest om aan te dringen ook op EU-niveau soortgelijke maatregelen te nemen. Euro-commissaris Thierry Breton, ook een Fransman, zou op 2 december met regelgeving moeten (?) komen die de toestand op het web “beter zou regelen”. Volgens Castex vormen de haat op het web en de straffeloosheid daarvan een gevaar voor onze democratie. Hij zal zich ook nog verstaan met de EU-Commissievoorzitter Von der Leyen.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.