Corona-app in Nederland volgt Apple en Google

Locatiegegevens Apple van België

Locatiegegevens Apple van België (afb: apple.com)

Je denkt dat na al dat gepruts met die corona-app en met de oplossingen die Google en Apple bieden dat het toch wel afgelopen zou zijn met het ontwikkelen van een eigen coronarisicotoep in Nederland. Inderdaad. De Volkskrant meldt dat er nu iets in elkaar is geschroefd dat behulpzaam zou zijn bij de bestrijding van de verspreiding van het virus zonder je privacyrechten al te veel aan te tasten. Nederland stapt op de kar van Google en Apple en voegt daar wat eigen tekst aan toe. De app houdt bij welke andere telefoons langer dan 10 minuten in je buurt zijn geweest. Mocht een gebruiker positief getest zijn dan krijgt die van de GG&GD een code mee, die de besmette kan doorsturen naar een server waar de gegevens op een geanonimiseerde lijst terechtkomen.
Als deelnemers de afgelopen twee weken in de buurt zijn geweest van een geregistreerde besmette dan krijgen ze een advies afhankelijk van de tijdsduur van het contact en de onderlinge afstand. De beslissing is aan de gebruiker. De toepassing is bedoeld als aanvulling van het contactonderzoek van de GG&GD.

Stopcovid

Ook in andere landen wordt sedert kort gewerkt met corona-apps. Het gecentraliseerde Franse systeem, stopcovid, zou de Europese privacyregels overtreden of althans op zijn minst oprekken.

Hoewel het ’t idee is dat de verschillende corona-apps van de diverse EU-landen met elkaar gegevens uitwisselen is daarom het Franse systeem daarvan uitgesloten. Je kunt weten of je Duitse buurman besmet was, maar niet of je Franse buurvrouw… Overigens zullen lang niet alle telefoonbezitters de toep op hun telefoon zetten, neem ik aan, zodat je nog steeds niet weet of je contact hebt gehad met een coronabesmette.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.