Frankrijk vraagt Google en Apple om soepeler privacyregels

Minister Cédric O

Minister Cédric O voor digitale zaken in Frankrijk (afb: WikiMedia Commons)

Niet alleen in Nederland en België denken overheden dat progjes die mensen volgen het coronavirus kunnen helpen bestrijden maar ook Frankrijk gaat op die toer.  De Franse minister Cédric O heeft Google en Apple gevraagd een beetje de hand te lichten met hun privacyregels die voorkomen dat mensen via hun telefoons digitaal gevolgd kunnen worden.
Frankrijk is het eerste land dat dat verzoek in de openbaarheid doet. De Fransen kregen door dat hun huidige plannen in deze niet gaan werken zonder veranderingen in de besturingssystemen van telefoons. Google en Apple hebben overigens al aangekondigd om behulpzaam te zijn bij het technisch mogelijk maken van het volgen van telefoongebruikers.
Die samenwerking maakt het mogelijk dat de telefoons van Google en Apple samenwerken, maar daarbij zijn wel beperkingen verbonden aan de gegevens die worden doorgegeven aan de gezondheidsautoriteiten. Frankrijk wil van die beperkingen af, vertelde minister O aan persbureau Bloomberg. “We vragen Apple om de technische barrière weg te halen zodat wij een eigen Europese gezondheidsoplossing kunnen ontwikkelen die verbonden is met ons zorgsysteem.”
Contactvolgapps kunnen wel ontwikkeld en geïnstalleerd worden, maar dat helpt, vooral op Appletelefoons, niet veel. Die werken niet op de achtergrond en als het telefoontoestel wordt gebruikt voor een ander programma gaat de deur dicht voor de volgapp. Singapore heeft toch iets geprobeerd met Tracetogether, maar andere landen hebben stilletjes geklaagd bij de twee techreuzen.
Het Franse verzoek zou navolging kunnen vinden. De discussie gaat om de vraag wie beslist wat de beste afweging is tussen privacy en contactvolgsystemen.

11 mei

Frankrijk wil op 11 mei beginnen met zijn contactvolgtoep. De inspanningen van Google en Apple samen om contacten op te sporen zullen niet eerder dan half mei resultaat hebben. De Fransen hopen dat Apple van koers wijzigt en de mogelijkheid biedt om Bluetooth voor de contactvolgers te gebruiken. Voor de twee bedrijven is er nog iets van belang: als ze Frankrijk iets aanbieden, dan moeten ze dat aan alle landen doen. Dat houdt ze hoogstwaarschijnlijk tegen de regels te veranderen. Wat mij betreft terecht.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.