Twitter en Facebook beboet in Rusland

Protesten tegen webwurgwet in Ruslandin

In Rusland is heftig geprotesteerd tegen de webwurgwet (afb: HRW)

Een Russische rechtbank heeft Twitter en Facebook geboekt vanwege hun weigering persoonsgegevens van Russische gebruikers van deze diensten op Russische servers te zetten zoals de Russische wet voorschrijft. De Russische overheid wil haar greep op het Russische deel van het web verder verstevigen. Zo moeten internetbedrijven in Rusland hun gegevens standaard aan de Russische opsporingsdiensten ter hand stellen als die daar om verzoeken.
Een rechtbank in Moskou heeft Twitter en Facebook een boete van viermiljoen roebel gegeven (zo’n 60 000 euro) voor die weigering. Het zijn de hoogste boetes die aan westerse techbedrijven zijn gegeven die gebaseerd zijn op de Russische internetwetgeving. De Russische communicatieautoriteit Roskomnadzor heeft jaren vergeefs geprobeerd die techbedrijven te dwingen de gegevens die ze verzamelen op in Rusland op te slaan. Als Twitter en Facebook dit jaar niet voldoen aan het dwangbevel, dan ze een extra van 240 000 euro. Het vorig jaar kregen de diensten een boete van, omgerekend, 40 euro voor hetzelfde vergrijp.

De Russische wet biedt de mogelijkheid dat als bedrijven hardnekkig blijven ze uit Rusland verbannen kunnen worden. Tot nu toe is alleen LinkedIn er geblokkeerd. Het is de vraag of de Russische overheid dat aandurft met ‘grootheden’ als Google en Facebook, maar het lijkt me dat ze dat op een gegeven moment wel zal moeten om niet voor joker te staan (of met een dode wet te blijven zitten).

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.