Mac vaker doel virussen dan Windows

MacBookMacs  zijn het vorig jaar bijna twee keer vaker het slachtoffer geworden van virusaanvallen dan Windowsbakkies, stelt het antivirusbedrijf Malwarebytes.Het bedrijf zou 11 besmettingen per Mac hebben genoteerd, tegen 5,8 voor Windows. Dat aantal voor de Mac was in 2018 nog 4,8.
Apple heeft in de loop der jaren een goede naam opgebouwd als het gaat om digitale veiligheid. Dat had ongetwijfeld ook te maken met de aantallen. Het is natuurlijk veel verleidelijker virussen te maken voor een veel gebruikt systeem als Windows dan voor een nichemerk als de Mac.
De ontdekte bedreigingen gaan om nieuwe besmettingen die zijn ontdekt door antivirusprogramma’s. Het gaat daarbij vooral om reclametoepassingen. Twee van die Macvirussen, NewTab en PCVark, staan in de top drie van bedreigingen voor computers en telefoons.

Malwarebytes schrijft die stijging toe aan de populariteit van de Applecomputers, maar de meeste mensen gebruiken nog steeds Windowscomputers. Apple zou nu een kwart van de markt van computers  hebben en daarmee interessant zijn geworden voor de webcriminelen, stelt het bedrijf. Dat vertelt er ook meteen bij dat de Macs in het algemeen goed beschermd zijn tegen bedreigingen, maar dat die de deur open laten voor reclametoepassingen (adware) en andere mogelijk schadelijke toepassingen. Het heeft voor Mac-gebruikers dus wel degelijk zin om antivirusprogs op hun bakkie te zetten.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.