Valutabedrijf Travelex slachtoffer losgeldaanval

Losgeldaanval Travelex

De tekst op de Nederlandse Travelexstek

Een webaanval op het valutabedrijf Travelex ( waar het Nederlandse bedrijf Grenswisselkanoren sedert 2005 deel van uitmaakt)  heeft de digitale activiteiten van het bedrijf wereldwijd lamgelegd. Er zou naar verluidt een losgeld van 3 miljoen dollar (ruim 2,5 miljoen euro) moeten worden betaald om de weblocaties weer ‘open’ te krijgen.
De aanvallers zouden hebben gedreigd zo’n 5 gig aan klantengegevens openbaar te maken als Travelex niet over de brug komt. Het zou gaan om sofi-nummers, geboortedata betaalkaartinformatie e.d. Door die aanval, die een week geleden heeft plaatsgevonden, zouden bedrijven die gebruik maken van de diensten van Travelex niet langer meer wisselopdrachten aannemen.
De weblocaties zijn nu een week van het web. Wisseltransacties moeten nu op de oude manier ‘handmatig’ worden afgehandeld. Op de Nederlandse webstek staat te lezen dat die niet werkt vanwege gepland onderhoud. Travelex maakte de aanval bekend op 2 januari, na zich ervan te hebben vergewist dat er nog geen klantengegevens zijn gelekt. It-ers hebben sedertdien geprobeerd de digitale activiteiten te herstellen, maar vooralsnog zonder succes. In Engeland, het thuisland van Travelex, heeft de politie van Londen de zaak in onderzoek.

Kwetsbaar

Travelex zou onlangs gewaarschuwd zijn dat er kwetsbaarheden zaten in de virtuele particuliere netwerken die het bedrijf gebruikt. Het bedrijf heeft vestigingen in meer dan 70 landen. Het maakt onderdeel uit van betalingsplatform Finablr.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.