MegaCortex: betalen of ik maak je gegevens openbaar!

MegaCortexEr schijnt weer een nieuwe dreiging voor ons digitale speelgoed in omloop te zijn, MegaCortex. Dat is een losgeldviru. Dat dreigt niet met het versleutelen van je harde schijf, maar met het openbaar maken van de informatie die gevonden is op je digitale apparaat. Dat zullen bedrijven en overheden op prijs kunnen stellen. Het virus was al eerder ontdekt, maar duikt nu kennelijk in een andere gedaante weer op.

Geld of de openbaarheid. Als je niet betaalt dan blijft je harde schijf onleesbaar. Het virus verandert de extensie van elk bestand en dat wordt daardoor onleesbaar. Het schijnt zelfs in staat te zijn het hoofdwachtwoord voor je Windowsbakkie te veranderen. In  plaats van dat de gebruiker toegang tot zijn computer krijgt ziet zijhij de mededeling dat zijnhaar gegevens zijn verplaatst en als zijhij niet betaalt die openbaar zullen worden gemaakt.

Dat deel schijnt het ‘vernieuwende’ te zijn van het virus. Hoewel het MalwareHunterTeam nog geen gevallen kent waarbij computers met het virus besmet zijn, wordt de dreiging toch als ernstig ingeschat en wordt gebruikers aangeraden hun verdedigingslinie op orde te houden. Het belangrijkste is dat je niet op allerlei duistere koppelingen gaat klikken of je laat misleiden door verleidelijke webaanbiedingen en uiteraard gebruik je ook geen usb-geheugens van onbekenden, maar dat wisten jullie natuurlijk allemaal al.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.