Google koopt miljoenen patiëntgegevens in VS

Google (Cloud) heeft zich toegang gekocht tot de patiëntgegevens van zo’n 150 Amerikaanse ziekenhuizen die onderdeel uitmaken van Ascension. Daarmee krijgt het bedrijf inzage in gegevens van miljoenen patiënten, zonder dat die daar toestemming voor hebben gegeven. Google zegt, uiteraard, dat de transactie legaal is. De aankoop maakt onderdeel uit van het geheime (?) Nightingale-project, meldde de Wall Street Journal. Het gaat om de volledige patiëntendossiers met namen, diagnostiek, onderzoeksresultaten e.d.
Het idee is om op die gegevens kunstmatige intelligentie los te laten om eventuele fouten of hiaten in de diagnosticering en de behandeling te kunnen achterhalen. Volgens Google en Ascension is de overeenkomst rechtsgeldig in de VS. Gezondheidsinstellingen mogen volgens de Amerikaanse Hippa-wet patiëntengegevens delen met privéondernemingen zonder die daarvan op de hoogte te stellen als dat de gezondheidszorg ten goede komt.
Google beklemtoont dat de gegevens niet zullen worden gecombineerd met andere gegevens die het bedrijf van gebruikers heeft. Ook zullen patiënten hun gegevens niet terug zien op internet of andere platforms, belooft de goedzak. De vraag is natuurlijk waarom die gegevens niet geanonimiseerd zijn.

Grote vraag

Of het bedrijf die belofte kan waarmaken is natuurlijke de grote vraag. Volgens de Amerikaanse krant zullen zo’n 150 Googlemedewerkers toegang tot die gegevens hebben. Dat is vragen om problemen.  Overigens schijnt de overeenkomst al in juli te zijn gesloten. Volgens Google was daar helemaal niks geheimzinnigs aan. Dit nieuws zou toen al gedeeld zijn met analisten bij het bekend maken van de resultaten van het tweede kwartaal. Beide partijen kunnen daar hun voordeel mee doen, is Googles lakonieke commentaar.

Google Cloud meldt ook dat het al eerder soortgelijke overeenkomsten sloot met andere partijen zoals de Amerikaanse kankervereniging en het farmaceutische bedrijf McKesson, maar die overeenkomsten liggen een stuk minder privacygevoelig. In 2016 sloot Google een overeenkomst met Sanofi voor het bestuderen van gegevens van de behandeling van diabetespatiënten. Google zou mikken op een op de patiënt afgestemde behandeling. Voorlopig lijken dergelijke strapatsen in de EU uitgesloten, maar met Google weet je het nooit.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.