Nieuwe Androidvirus XHelper blijkt ‘onverwijderbaar’

Xhelper onverwijderbaar (?)

XHelper

Er waart sedert maart een nieuw Androidvirus rond, XHelper, dat inmiddels als tienduizenden Androidfoons heeft besmet en dat, naar verluidt, zich niet laat verwijderen. Het virus kun je opdoen op webstekken waar je niet-officiële Androidtoepassingen kunt binnenhalen. Vooral Russen, Indiërs en Amerikanen zouden daar het slachtoffer van zijn. Play Store, de officiële Android-winkel, schijnt XHelpervrij te zijn.Het lijkt er op dat het virus zich continu vernieuwt als het wordt verwijderd. Het is nog niet duidelijk hoe dat in zijn werk gaat. Dat gebeurt ook als je naar de fabrieksinstellingen gaat. Het progje gedraagt zich als een reclameverspreider, die inkomsten genereert zonder medeweten van de gebruiker. Nergens is te zien dat de code werkt. De gebruiker moet uit zijn instellingen aan de weet komen dat het om een dienst gaat en niet om een toepassing. Als je de boel uitschakelt herinstalleert ie zich gewoon weer.

Niet kwaadaardig

Het goede nieuws is dat het ‘ongedierte’ niet echt kwaadaardig is een geen destructieve taken heeft. Volgens antivirusbedrijven Symantec en Malwarebytes wordt de gebruiker vooral verveeld met reclame en aanmoedigingen Play Store te bezoeken om bepaalde toepassingen te laden. Dat zou de manier zijn waarop de makers van XHelper geld verdienen.
Het is een beetje truttig om te zeggen, maar het is toch echt beter om je toepassingen niet bij derden te gaan halen. Dat wil niet zeggen dat je in Play Store helemaal onbedreigd bent, maar het helpt wel.

Bronnen: Futura-Sciences, zdnet.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.