VS leggen droons ‘aan de ketting’ om dreiging

Droon

Droon brandweer Los Angeles (afb: US)

Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken heeft (bijna) zijn hele droonvloot ‘aan de ketting’ gelegd. Het gaat om 800 vliegtuigjes. De Amerikanen zijn bang dat de Chinese onderdelen in de droons ze geschikt zouden kunnen maken voor spionage en webaanvallen.
Volgens binnenlandminster David Bernhardt mogen de droons niet meer ingezet worden totdat een onderzoek heeft aangetoond dat ze ‘onschadelijk’zijn. Hij maakte een uitzonderingen voor de onbemande vliegtuigjes die worden gebruikt bij natuurrampen en reddingswerkzaamheden. In de VS worden droons ingezet bij, onder meer, de bestrijding van natuurbranden, de controle van dammen en milieuschade.
Volgens de Wall Street Journal is het ministerie vooral bezorgd dat de droons kunnen worden gebruikt voor bespionering van, onder meer, de Amerikaanse infrastructuur. Die informatie zou dan weer gebruikt kunnen worden voor webaanvallen. De Amerikanen verwijten de Chinezen al jaren bedrijfsspionage. Enkele Chinese techbedrijven, waaronder Huawei, zijn inmiddels in de VS in de ban gedaan. Die zouden gemene zaak maken met het Chinese communistische regime door in hun apparatuur áchterdeurtjes’in te bouwen. Opmerkelijk is dat de Amerikaanse opsporingsautoriteiten er bij de Amerikaanse techbedrijven op aandringen om ‘openingen’ in hun beveiligingssystemen te maken voor politie en inlichtingendiensten.

Discriminatie

China blijft uiterst kalm onder de beschuldigingen. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken stelde dat de VS moeten ophouden het idee van nationale veiligheid te misbruiken. Uiteraard vindt China dat Chinese bedrijven niet gediscrimineerd mogen worden.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.