China waarschuwt Apple vanwege poltievolgtoep

Politie in Hongkong en Apple

Een momentopname van HKmap.live (afb: https://hkmap.live)

Officieel heeft Hongkong een aparte status, maar moederland China neemt toch maar even de honneurs waar. Er schijnt een progje voor de iPhone te zijn waarmee je Hongkongse politieleden kunt volgen. China’s staatsmedia maken zich boos om deze ‘giftige’ toepassing. Je zou bijna zeggen: de pot verwijt de ketel…
De Chinese staatsmedia beschuldigen Apple er van de ‘relschoppers’ in Hongkong te steunen en te beschermen door een toepassing in zijn winkel toe te staan waarmee de bewegingen van de politie in de voormalige Britse kroonkolonie zijn te volgen. Eerder zegde Chinese sportautoriteiten al de samenwerking met de Amerikaanse basketbalbond op nadat een Amerikaanse basketbalofficial had laten weten de protesten in Hongkong te steunen.
De toep, HKmap.live, wordt gevoed met gegevens van deelnemers over de aanwezigheid van politie in Hongkong. De app is goedgekeurd door Apple op 4 oktober en ‘lag’ een dag later in de Apple-webwinkel, nadat het er even naar had uitgezien dat Apple de toep zou weigeren. Het commentaar in het Volksdagblad, spreekbuis van het Xi-regime, kreeg de kop: Relschoppers beschermen – Heeft Apple daar goed over nagedacht? Dat ‘giftige’ komt ook uit dit commentaar.

Populair

HKmap.live was meteen populair in Hongkong (in de categorie ‘Reizen’). Zonder de toepassing bij naam te noemen vond het Volksdagblad dat die Hongkongse relschoppers toestond openlijk misdrijven te begaan en om aan arrestatie te ontkomen. Apple zou daaraan medeplichtig zijn. Apple kreeg ook een schrobbering voor het beschikbaar stellen van ‘Glory’, het lijflied van de ‘relschoppers’. Vervolgens dreigde het dagblad dat het onverstandig is om politiek, commercie en illegale handelingen door elkaar te laten lopen. Nou eens kijken of Appel zijnhaar poot zal stijfhouden.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.