Telegram aangevallen door China vanwege protesten Hongkong

Pavel Doerov, oprichter van berichtendienst Telegram

Pavel Doerov (afb: WikiMedia Commons)

De versleutelde berichtendienst Telegram is getroffen door een krachtige webaanvallen van en uit China. De Chinese autoriteiten waren verbolgen over protesten in Hongkong die gericht waren tegen het inperken van de vrijheden van de voormalige Britse kroonkolonie. Vooralsnog heeft Hongkong een aparte status, waardoor deze stad meer vrijheden kent dan het dictatoriaal geregeerde vasteland.
De aanval leidde tot vertraging van het berichtenverkeer. Het leek een reactie op protesten van duizenden betogers rond het regeringscentrum van de stad. Die kwamen in opstand tegen wetgeving waardooringezetenen van Hongkong kunnen worden uitgeleverd aan China om daar terecht te staan. De lokale politie bestreed de betogingen met traangas, pepersproei en rubber kogels.
Volgens Telegram-baas Pavel Doerov waren de aanvallers te traceren in China. “Alle aanvallen liepen synchroon met de protesten in Hongkong. Dit geval is geen uitzondering.” In zowel Hongkong als China wordt Telegram vaak gebruikt om protesten te organiseren in de hoop en verwachting dat de berichten onleesbaar zijn voor nieuwsgierige overheidsogen, anders dan het Chinese equivalent WeChat. Gebruikers van die laatste dienst klaagden dat foto’s die ze meestuurden onzichtbaar bleven voor de ontvangers.
Telegram is in China zelf geblokkeerd, maar gebruikers kunnen de blokkade omzeilen met virtuele persoonlijke (of particuliere) netwerken (vpn‘s) ook al wordt dat steeds lastiger. Telegram stelt dat derden de versleuteling van de dienst niet kunnen breken. Woensdagavond zou de situatie zijn gestabiliseerd.

Aantasting vrijheden

Tegenstanders van het wetsvoorstel stellen dat dat, indien aangenomen, een ernstige aantasting van de vrijheden in Hongkong zou betekenen en de onafhankelijke status van de stad zou inperken. Inwoners van Hongkong hebben nog steeds vrijheden waarover hun landgenoten in de rest van China niet beschikken, maar de laatste jaren worden er steeds meer pogingen ondernomen door de stadsregering, al of niet onder druk van Peking, om die vrijheden in te perken.
Toen woordvoerder Shuang Geng voor het Chinese ministerie werd gevraagd opheldering te verschaffen antwoordde die dat hij daar geen weet van had en dat China altijd een tegenstander van webaanvallen is geweest. “Ook China is daar slachtoffer van.”

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.