Google wil toch wel met Huawei blijven samenwerken

HuaweiHet Chinese elektronicabedrijf Huawei wordt in de VS gezien als ‘doorgeefluik’ voor de Chinese overheid en is daarom door de Amerikaanse overheid in de ban gedaan. Bedrijven als Google en Microsoft zegden hun overeenkomsten met het Chinese bedrijf op, maar nu geeft Google aan toch met het Chinese bedrijf te willen blijven samenwerken. Google geeft daarbij aan de veiligheid van zijn gebruikers op het oog te hebben (wat Google betreft gaat het vooral om het mobiele besturingssysteem Android dat Huwaei op zijn telefoons gebruikt), maar hoogstwaarschijnlijk speelt mee dat Google nog steeds zijn rentree wenst te maken op de gigantische Chinese markt waardoor Google in een onaangename spreidstand terechtkomt.
Google zou er bij de Amerikaanse overheid voor pleiten om Huawei het gebruik van Android te laten voortzetten. Het einde van de samenwerking zou voor de gebruikers van Huawei-telefoons, die wereldwijd erg populair zijn, verkeerd uitpakken, stelt het bedrijf. De VS hebben midden vorige maand Huawei op een zwarte lijst gezet van ondernemingen die een gevaar kunnen opleveren voor de Amerikaanse veiligheid. Bedrijven die met Huawei zaken willen doen moeten daarvoor eerst toestemming vragen.
Niet lang daarna werd er een overgangsperiode ingesteld van 90 dagen. Die zou zijn bedoeld om Amerikaanse bedrijven de gelegenheid te geven zich van Chinese ‘smetten’ te ontdoen. In die tijd worden, bijvoorbeeld, de Android-versies voor Huawei-telefoons nog steeds bijgewerkt. Die periode geldt niet voor de toepassing van Amerikaanse technologie in nieuwe Chinese producten. Huawei heeft al aangekondigd met een eigen besturingssysteem te komen, maar daar zal geen plaats zijn voor Amerikaanse bedrijven en toepassingen.

Bezorgd

Google, die lieve niet eens zo oude Google, is echter bezorgd. Het bedrijf denkt dat het nieuwe systeem meer lekken zal bevatten dan hun huidige Android-systeem en daarmee vatbaarder is voor aanvallen. Google is dus ongerust voor de ‘sukkels’ die het met dat besturingssysteem zullen worden opgezadeld als het gedwongen wordt geen zaken meer met Huawei te doen. Ik krijg echt tranen in mijn ogen….

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.