Nieuwe koude oorlog? Google ontzegt Huawei Android-licentie

Google ontneemt Chinese bedrijven Androidlicentie

De geroemde P30 van Huawei (afb: Huawei)

De Chinese telecomreus Huawei ligt al enige tijd onder Amerikaans vuur. Het bedrijf wordt er door Trump en de zijnen van beschuldigd achterdeurtjes in zijn apparaten in te bouwen om de Chinese overheid de gelegenheid te geven burgers en bedrijven de bespioneren. Dat bewijs is nooit geleverd, maar Trump heeft inmiddels een decreet getekend (wie zei dat Amerika een democratie is?) die het bedrijven verbiedt zakelijke betrekkingen met buitenlandse bedrijven te onderhouden die een risico vormen voor de Amerikaanse veiligheid. Google heeft de licentie van Huawei ingetrokken voor het gebruik van zijn Android-technologie, maar ook techbedrijven als Intel en Qualcomm hebben besloten hun banden met het belaagde Chinese bedrijf te verbreken.
Huawei heeft zich ontwikkeld tot nummer 2 op het gebied van mobiele telefoons en de P30 van dat bedrijf wordt beschouwd als de beste fotofoon die er momenteel bestaat. Het besluit van Google en andere Amerikaanse techbedrijven zal niet prettig zijn binnengekomen bij de bazen van Huawei. Het besluit van die techbedrijven is puur een gevolg van wat lijkt op een heksenjacht van Trump die ook op andere fronten met China in de clinch ligt. Die begint zowaar trekjes te krijgen van de goeie ouwe koude oorlog, waarvan gedacht werd dat die met de val van de Berlijnse muur en het verdwijnen van de Sovjetunie tot het verleden behoorde.
Het decreet van Trump heeft vooral gevolgen voor Huawei en ZTE, een ander groot Chinees telecombedrijf. Het besluit van Google betekent dat de bedrijven geen gebruik mogen maken van het Androidbesturingssysteem van Google en daarmee wordt tegelijk de toegang ontzegd tot de Androidtoepassingen. Dat berooft de Chinese telefoons van een besturingssysteem en dan houd je een functieloos apparaat over. Ook de processors van Qualcomm en Intel zijn niet langer beschikbaar voor de Chinese bedrijven.

Voor de huidige bezitters van producten van Huawei, Honor of ZTE zal dat op het ogenblik nog geen effect hebben, maar hoogstwaarschijnlijk zal het besturingssysteem niet meer worden bijgewerkt. Het ziet er naar uit dat de bedrijven een eigen besturingssysteem moeten ontwikkelen, maar niet alleen dat. Het zal ook toepassingen moeten (laten) ontwikkelen, maar daarin zullen producten van Google en andere Amerikaanse bedrijven hoogstwaarschijnlijk ontbreken. Wat doet MicroSoft? Ik ben benieuwd hoe de Chinezen dat gaan oplossen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.