San Francisco verbiedt gebruik gezichtsherkenning

Betogers tegen gezichtsherkenning Rekognition van Amazon

In oktober vorig jaar werd er nog voor het hoofdkantoor van Amazon in Seatlle geprotesteerd tegen het gezichtsherkenningssysteem van dat bedrijf van Jeff Bezos.(afb: ABC News)

De Californische stad San Francisco heeft het gebruik van gezichtsherkenning door de opsporingsautoriteiten verboden. Het is daarmee de eerste stad in Amerika waar zo’n verbod geldt. Het besluit maakt deel uit van een bredere gemeentelijke verordening die opsporingsautoriteiten verplicht welke opsporingsmiddelen ze gebruiken of willen gaan gebruiken. Dat betekent overigens niet dat bedrijven of inwoners geen gebruik van die technologie mogen maken.

In China is gezichtsherkenning een stevig onderdeel van het binnenlandse onderdrukkingsapparaat. Daarnaast blijken die systemen, van onder meer IBM, Microsoft en Amazon, verre van foutloos te werken. Tegenstanders zien de technologie als ernstig inbreuk op het recht op privésfeer. Voorstanders denken dat gezichtsherkenning behulpzaam is bij het oplossen of zelfs voorkomen van misdaad (inclusief terreuraanslagen).

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.