Assange uit ambassade Ecuador en gearresteerd

Julian Assange na arrestatie (2019)

Julian Assange (met baard) onder rustiger omstandigheden (afb: der Spiegel)

Julian Assange, de omstreden oprichter van WikiLeaks, is uit de Ecuadoraanse ambassade gezet en door de Britse politie gearresteerd. De grote vraag is of Assange aan de VS zal worden uitgeleverd. De VS hebben om zijn uitlevering gevraagd, maar voorlopig zit hij nog vast in Engeland als straf voor het niet nakomen van afspraken met de Britse overheid. Ecuadors president Lenin Moreno, die tot het opheffen van het politiek asiel van Assange had besloten, zegt dat Assange had geprobeerd de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij sedert midden 2012 vast zit, tot spionagecentrum in te richten.
Moreno, ondanks zijn voornaam allesbehalve een marxist, duidde kennelijk op het lekken van e-berichten uit het kamp van de kandidaat van de Democraten voor het presidentschap Hillary Clinton. De Amerikaanse veiligheidsdiensten gaan er van uit dat die berichten zijn gestolen door Russische e-krakers.
Volgens Moreno heeft de vorige regering toegestaan dat de ambassade werd gebruikt om in te grijpen in de processen in andere landen. Hij acht dat verwerpelijk. Moreno was overigens in die regering vice-president onder president Rafael Correa, die hij in 2017 opvolgde. Ook zou Assange ambassademedewerkers slecht behandeld hebben (?;as).
Het schijnt wel zo te zijn dat Assange tijdens zijn recente arrestatie alles en iedereen heeft stijfgevloekt en zich heftig heeft verzet. Jennifer Robinson, de raadsvrouw van Assange vindt de beschuldigingen van Moreno ‘huiveringwekkend’. Hij zou dat alleen hebben gedaan om de Britse politie de gelegenheid te geven haar mandant vast te nemen. Volgens Moreno is de beëindiging van Assanges asiel geen geval van willekeur, maar gebaseerd op internationaal recht. Hij zou een verklaring van de Britten hebben gekregen dat de Australiër niet wordt uitgeleverd als hem de doodstraf zou kunnen worden opgelegd.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.