Russisch parlement neemt omstreden internetwet aan

Het Kremlin bij avond

De Doema heeft met 320 tegen 15 stemmen een wetsvoorstel  aangenomen dat de overheid de mogelijkheid geeft buitenlands internetverkeer te blokkeren.  Het gaat om een twee lezing. De wet zou op 1 november van kracht kunnen worden.
Volgens de indieners van het wetsvoorstel is het bedoeld het netwerk in Rusland te vrijwaren van digitale aanvallen vanuit den vreemde. Het voorstel zou een reactie zijn op uitlatingen van Trump dat Amerikaanse veiligheidsdiensten zonder problemen een Russische trollenfabriek hadden geïsoleerd.
Critici stellen dat de maatregelen die voor die ‘immunisering’ nodig zijn veel geld kosten en dat die de Russische overheid grote mogelijkheden geeft censuur te bedrijven. “Het is een wet voor digitaal slavendom en de introductie van censuur op het web”, zegt Sergei Ivanov van de Liberaal-democratische partij. “De volksbenaming voor deze wet, de Chinese webmuur, heeft niets te maken met ons inititatief”, zegt Leonid Levin, een van de initiatiefnemers van de wet en lid van de Verenigd Rusland.

Bron: the Guardian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.