Geheime dienst VS zou Russische trollen hebben geïsoleerd

Internet Research Agency in St. Petersburg

Het IRA-gebouw in St. Petersburg (afb: der Spiegel

De weboorlog begint steeds verfijnder te worden. Volgens de Amerikaanse krant de Washington Post hebben militaire webspecialisten voor korte tijd een Russische ’trollenfabriek’ van het web gehaald om de verkiezingen voor het Amerikaanse parlement te beschermen.
De Amerikanen ageren al een tijdje tegen tegen zogeheten trollen in Rusland die door verspreiding van waninformatie verkiezingen elders proberen te beïnvloeden. De vraag (in ieder geval bij mij; as) is nog steeds hoe groot die invloed is. Volgens de Amerikanen is Internet Research Agency (IRA) zo’n trollenfabriek. Die ‘fabriek’ zou twee dagen van het net gehaald zijn door militaire webspecialisten om de verkiezingen in de VS tegen Russische beïnvloeding te beschermen, aldus de Washington Post die zich daarbij baseert op anonieme bronnen uit overheidskringen.
Het lijkt er op dat het bekend worden van die actie bewust is gelekt naar de krant. Zo kan de overheid laten zien krachtdadig op te treden zonder dat officieel te bevestigen (wat heibel met Rusland zou geven). De IRA is al jaren actief en probeert de maatschappelijke tweedeling in buitenlanden te vergroten door het verspreiden van halve en hele leugens, is de Amerikaanse lezing. IRA zou ook in de aanloop naar de tussentijdse verkiezing voor het Amerikaanse parlement actief zijn geweest.
Die isolatie van het web zal voor IRA geen aanleiding zijn hun activiteiten te stoppen, verwachten Amerikaanse deskundigen. “Dit is slechts een speldenprik”, zei politicoloog Thomas Rid in de Washington Post. Rid had eerder tegen der Spiegel gezegd dat het effect van IRA’s inspanningen mateloos overschat is, zeker als je dat vergelijkt met het stelen van meelberichten van politici, het inbreken in kiessystemen of het financieren van extreemrechtse politieke stromingen.

Verwarring

De Amerikaanse actie zou ook niet bedoeld zijn om af te schrikken, maar om voor verwarring en problemen te zorgen, een kwestie van machtsvertoon: Kijk eens wat wij kunnen! De actie zou onderdeel vormen van een strategie om de krakers te kraken. Ook benaderen militaire webspecialisten medewerkers van IRA en van Russische geheime diensten om ze te laten weten dat ze gevolgd worden. Daarnaast is de, vermoedelijke, geldschieter van IRA, Jevgenni Prigosjin, samen met twaalf andere Russen door de speciale aanklager in de VS Robert Mueller aangeklaagd vanwege inmenging in de verkiezingen.
Volgens de Washington Post is de actie uitgevoerd door het US Cyber Command en ondersteund door de beruchte veiligheidsdienst NSA. Beide diensten ressorteren onder dezelfde baas (een generaal), maar werken formeel afzonderlijk. Die samenwerking is mogelijk gemaakt onder Trump.
Dat zou geen escalatie zijn, maar een gerechtvaardigde actie betekenen tegen het voortdurende getreiter uit Rusland, zo is de houding in het Pentagon. Op dit terrein mag meer verwacht worden van de Amerikanen, die miljarden per jaar aan dit soort ongein te besteden hebben. De strijd tegen de Russen begint zo langzamerhand weer koudeoorlogtrekjes te krijgen, ook al is Trump president geworden met hulp van Poetin (althans, zo ziet het er nu naar uit).

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.