EU-landen keuren omstreden auteursrechtplan goed

DradenwinkelNa het Europese parlement hebben nu ook de EU-landen in meerderheid ingestemd met  de  omstreden hervorming om het auteursrecht aan te passen aan het digitale tijdperk. Invoering daarvan zal grote gevolgen hebben voor het plaatsen, kopiëren of overnemen van inhoud op internet. Tegenstemmers waren: Nederland, Polen, Finland, Zweden, Luxemburg en Italië.
De goedkeuring van de landen gold als een procedurezaak. Het zou anders geweest zijn als Duitsland bedenkingen had gehad. Nu moeten inhoudaanbieders zoals platforms en webstekken steeds controleren of ze niet ten onrechte door auteursrechten beschermd materiaal publiceren.
Het probleem van deze maatregel is dat het de goede zaak dient (rechthebbende tegemoetkomen), maar kan uitdraaien op een gigantisch handhavingsprobleem dat leidt tot (zelf)censuur uit voorzorg.
Landen hebben nu zo’n twee jaar de tijd om de nieuwe regels in hun wetgeving in te voeren. Het gaat om een richtlijn. In EU-termen betekent dat dat de EU-landen enige vrijheid hebben anders dan bij verordeningen zoals de AVG (algemene verordening gegevensbescherming).

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.