“Toegang tot vrij en veilig internet is een recht”

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee (afb: WikiMedia Commons)

Tim Berners-Lee wordt als een van de uitvinders van het wereldwijde web gezien. Internet bestaat nu 30 jaar. In het verleden heeft Berners-Lee al herhaalde malen zijn zorgen over de staat van het web uitgesproken. Nu meldt hij weer dat er striktere regels moeten komen om het web te vrijwaren van nepnieuws en het stelen van persoonsgegevens. Bij gelegenheid van het zesde lustrum schreef hij een uitgebreid artikel op de stek van de Web Foundation over de toekomst van internet.Ooit stond er in, dacht ik, de Volkskrant een spotprent over de ‘digitale snelweg’; we moeten op die trein stappen, maar geen idee waar die heen gaat (luidde het onderschrift). Nu is het web een bron van kennis (en onzin), een winkel, een communicatiemiddel, een bioscoop en nog zo wat zaken. Maar internet heeft het ook de misdadigers en louche overheden makkelijker gemaakt. De censuur groeit. Slimme toepassingen zijn domme toepassingen geworden doordat ze inbraakgevoelig zijn. Kortom: er zijn problemen te over.
We zouden, heeft Berners-Lee al vaker geroepen, weer toe moeten naar een welwillende en veilige ruimte. Volgens de ex-CERN-man zou het web gereguleerd moeten worden zoals ook ons andere dagelijkse leven gestuurd wordt door regels en wetten. Hij vindt dat de oorzaak aangepakt moeten worden en niet de uitwassen en dat vereist werk en een gemeenschappelijk houding.
Wat dat betreft kijkt hij met een schuin oog naar de universele verklaring voor de rechten van de mens. Hij zou iets dergelijks voor internet willen. Het gebruik van (een vrij en veilig) internet zou een recht moeten worden. Dat is natuurlijk ‘lichtelijk’ problematisch, want ook mensenrechten worden niet overal gerespecteerd (en dat is een onderdrijving). Veel landen landen lappen die mensenrechten aan hun laars, inclusief de VS, China, Rusland en ga zo nog maar een tijdje door.
Meneer Tim is bezorgd om nepnieuws en de gebrekkige bescherming van persoonsgegevens. “We moeten de volledige controle over onze persoonsgegevens krijgen”, zei hij in een gesprek met het Franse persbureau AFP. “Het zou niet mogelijk moeten zijn die te kopen want dat is een recht.” Er zouden webprogramma’s moeten komen waarmee je anoniem kunt surfen, vindt meneer Tim, en toepassingen die geen gebruikersgegevens opslaan.
Daar zouden nationale overheden iets aan kunnen doen. “Soms zou een wet moeten regelen dat sommige gegevens, genetische gegevens, nooit gebruikt mogen worden.” Ik neem aan dat dat dan niet absoluut is, want artsen zouden er wat aan kunnen hebben (denk ik dan;as).

Positief

Berners-Lee wil positief eindigen. “Het web is in dertig jaar erg veranderd en het zou van weinig verbeeldingskracht getuigen als we veronderstellen dat het web zoals het is niet beter kan in de komende dertig jaar.” Anders? “Dan hebben we gefaald.”

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.