Soms onmogelijk van Facebook af te komen

Duimpje omhoog FacebookHet schijnt op sommige Samsungtelefoons onmogelijk te zijn om Facebook er af te gooien. Je kunt daarop het smoelenboek hooguit uit zetten. Volgens Facebook zal dat hetzelfde resultaat hebben als verwijdering van de Facebook-toep. Er zouden geen gegevens worden verzameld of worden verzonden naar het sociale medium, maar het klinkt natuurlijk uitermate verdacht. Waarom zou je een toepassing niet kunnen verwijderen als je dat wil? Dat stinkt, Facebook.
Facebook zegt dat het overeenkomsten heeft gesloten met foonfabrikanten, telecombedrijven en ontwikkelaars van besturingssystemen om de toepassing vooraf te installeren. Daar wilde het bedrijf verder niet over uitweiden.
Volgens een recent onderzoek heeft een op de vier Amerikanen de Facebook-toep van zijnhaar telefoon gegooid. Dat zal in Europa niet veel anders zijn. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het gesjacher met persoonsgegevens door Facebook.

Niet uniek

Het vooraf installeren van toepassingen op te telefoons is niet uniek voor Samsung. Ook andere bedrijven hebben daarover afspraken met de fabrikanten en telecombedrijven. Zo krijgt de gelukkige bezitter van een nieuwe Applefoon veel Appletoepassingen cadeau. Ook die zijn onder bepaalde omstandigheden niet te verwijderen.

Het vervelende is natuurlijk dat de markt van mobiele telefoons en toepassingen door steeds minder bedrijven wordt gedomineerd. Wat als je geen iOS- of Android-foon wil? Ubuntu schijnt een mobiel besturingssysteem ontwikkeld te hebben, maar ik heb me er nog niet aan gewaagd. De Windowsfoon is inmiddels dood (Microsoft verwijst er zelf niet eens meer naar), maar ook al was die er nog dan zou het probleem niet zijn opgelost. MS is ook geen liefdadige instantie. Er schijnt een alternatief te zijn: /e/. De eerste /e/-telefoons zouden zo rond nu te koop moeten zijn. Ik ga er achter aan.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.