VS en bondgenoten willen greep op webcommunicatie

Versleuteling (afb: CNet)Vertegenwoordigers van de regeringen van de VS en vier bondgenoten in de strijd tegen terrorisme, de Vijf Ogen, willen techbedrijven dwingen veiligheids- en opsporingsdiensten toegang te geven tot bij die bedrijven opgeslagen gegevens en webcommunicatie. Al langer proberen autoriteiten, niet alleen in de VS, toegang te krijgen tot die enorme digitale gegevensschat, onder het motto dat privacy niet absoluut is, maar de techbedrijven weren zich vooralsnog heftig.

Een paar jaar terug wilde de Amerikaanse federale recherche (FBI) via de rechter Apple dwingen een de iPhone van de San Bernadino-schutter te ontgrendelen. Apple weigerde en de FBI zette de rechtszaak niet door toen in ingehuurd bedrijf de code kennelijk had gekraakt.
Onlangs spraken ministers van de VS, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Canada elkaar in Australië over webveiligheid, nationale veiligheid en het groeiende terrorisme (waarbij het wereldwijde web een steeds grotere rol zou spelen). De vijf ministers kwamen tot een gezamenlijke verklaring over de principes van de toegang tot bewijs en versleuteling, met als overkoepelende boodschap dat privacy niet absoluut is. Techbedrijven en overheden hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid, zo vindt het vijftal, om de toegang tot wettelijk verkregen gegevens te waarborgen. Die bedrijven, zo is de redenering van de ministers, dienen zich aan de wet te houden en dat zou kunnen betekenen dat ze medewerking moeten verlenen aan de autoriteiten om opgeslagen data en de inhoud van berichten toegankelijk te maken. De bewindslieden maken zich zorgen over de steeds verdere versleuteling van het berichtenverkeer op het web. Opzitten pootjes geven, zo zouden de techbedrijven zich moeten gedragen als het de overheid behaagt.

Achterdeurtjes

Al jaren jengelen opsporing- en veiligheidsdiensten over achterdeurtjes in beveiligingssystemen waardoor ze zouden kunnen binnenkomen ‘zonder te kloppen’, maar de techbedrijven en burgerrechtenverdedigers roepen al jaren dat daarmee de hele beveiliging een wassen neus wordt. Het achterdeurtje dat, bijvoorbeeld, de FBI kan gebruiken is ook door niet-bevoegde inbrekers te vinden.
Toch blijven, ook in Europa, de politie en veiligheidsdiensten maar jengelen. De ministers dreigen met nieuwe wetgeving als de betrokken bedrijven niet zelf ‘vrijwillig’ hun medewerking verlenen. Afijn, de strijd duurt voort, ook hier in Europa.

Bron: CNet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.