Russische (?) e-krakers belagen denktaks, Senaat en Microsoft

Domme Russische e-krakers

Zouden Russische e-krakers zo dom zijn? (afb: schermafdruk)

E-krakers van, naar gezegd wordt, Russische origine zouden bezig zijn geweest twee rechtse denktanks, de Amerikaanse Senaat én Microsoft te belagen. Ze hadden de webpagina’s van het Hudsoninstituut, het International Republican Institute, van Senaatspagina’s en van Microsoft nagebouwd en op het web gezet. Het is nog onduidelijk wat de opzet van deze ‘aanval’ is gweest. Het Kremlin ontkent, zoals te doen gebruikelijk, elke verantwoordelijkheid en/of betrokkenheid.
Voorlopig zou het om zes webstekken gaan. Die zagen er uit alsof het om webpagina’s van de Amerikaanse senaat zou gaan of om die van het Hudsoninstituut en het International Republican Institute. De zesde nagebouwde weblocatie zag er uit alsof die van Microsoft was met als webadres: office365-onedrive.com (van het web gehaald). Het is onbekend of die webpagina’s waren bedoeld om gebruikers aanmeldcodes te ontfutselen of om kwaadaardige progjes te verspreiden om, bijvoorbeeld, digitaal in te breken.

Microsoft beriep zich op het merkenrecht – het Microsoft-logo was, uiteraard, gebruikt – om zich de domeinen toe te eigenen (naar de eigen Microsoft-servers te laten overbrengen) om ze vervolgens om hals te brengen. Zo schijnt dat bedrijf dergelijke klusjes sedert 2016 aan te pakken (dit is kennelijk niet het eerste).
Volgens chef-jurist Brad Smith van Microsoft zou het gaan om ‘verstoring van de democratie’. Hij zei er niet aan te twijfelen wie er achter de ‘aanval’ steekt. Onlangs zou het bedrijf hebben ontdekt dat e-krakers van waarschijnlijk Russische komaf hebben geprobeerd in te breken in de computers van een kandidaatsenator voor Missouri van de Democratische partij.

Strontium

Volgens Microsoft gaat het om een groep e-krakers die wordt aangeduid met Fancy Bear of APT28. Het bedrijf spreekt zelf van Strontium. Volgens de speciale aanklager Robert Mueller in het onderzoek naar de inmenging van Rusland in de jongste campagne van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zou die groep banden hebben met de Russische geheime dienst GRU. Volgens Smith zijn er geen aanwijzingen dat er al mensen in de lagen van de krakers zijn getuind.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.