Ook Nederlandse overheid laat Kaspersky Lab vallen

Logo en winkel (?) Kaspesky LabsVan de Amerikanen onder de hofnar Trump kun je verwachten dat ze webbeveilligingsbedrijf Kapspersky Lab in de ban doen. Dat is een Russisch bedrijf en dat doet ongetwijfeld samsam met de Russische spionnenbrigade, is de redenering. En hoe zit het dan met die Amerikaanse bedrijven? Van Nederland had je wat meer gezond verstand verwacht, maar ook de Nederlandse overheid heeft besloten geen programmatuur van Kaspersky meer te gebruiken. Van ellende verhuist Kaspersky Lab een deel van zijn activiteiten naar Zwitserland.  Bewijzen hoeven kennelijk niet geleverd te worden, moppert het bedrijf.
De Nederlandse overheid zal niet langer gebruik maken van Kaspersky Labs producten vanwege twijfels over de betrouwbaarheid daarvan, zo maakte justitieminister Ferdinand Grapperhaus gister in een brief aan de Tweede Kamer bekend. Hij gaf bedrijven met ‘gevoelige gegevens’ de raad hetzelfde te doen. Volgens de minister heeft Rusland het op Nederland voorzien.
Kaspersky Lab wordt er door de Amerikaanse overheid van beschuldigd banden met de Russische overheid te hebben. Dat zal het bedrijf niet geheel ontkennen. Het is niet zo vreemd dat Russische bedrijven en Russische overheidsapparaten elkaar ’tegenkomen’, al was het maar bij de Russische belastingdienst. In september vorig jaar werd het bedrijf en vooral zijn producten in de ban gedaan bij de Amerikaanse overheid.

Kaspersky ontkent

Ook nu weer ontkent Kaspersky Lab ooit enige overheid te hebben geholpen of zal helpen bij webspionage of bij webaanvallen. “Het is verontrustend dat een privaat bedrijf schuldig wordt bevonden louter op geopolitieke gronden”, laat Kaspersky Lab weten.
Ook Grapperhaus moest toegeven dat er nog geen onregelmatigheden waren ontdekt, maar hij ziet de ‘uitstap’ als een voorzorgsmaatregel. Hij verwees daarbij naar de acties en waarschuwingen in de VS en in het Verenigd Koninkrijk, waar ook nooit een flinter bewijs bij werd geleverd.

Verhuizen

Ondertussen meldt NRC Handelsblad dat het bedrijf een deel van zijn activiteiten van Rusland zal overhevelen naar Zwitserland. Het gaat dan, onder meer, om de opslag en verwerking van gegevens en de ontwikkeling van programmatuur.
Ik denk niet dat die maatregel het wantrouwen tegenover het bedrijf zal verminderen. Russen onder elkaar, je kent het wel. Bewijs hoeft er dan niet meer geleverd te worden. Eerlijk gezegd denk ik er over wat van die Amerikaanse gegevensgraaiers als Google en WhatsApp/Facebook overboord te zetten en over te stappen op Telegram en progjes van Kaspersky Lab…

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.