Vierendertig grote techbedrijven, waaronder Facebook en Microsoft, hebben een overeenkomst getekend over webbeveiliging. Daarin staat onder meer dat ze geen medewerking zullen verlenen aan door overheden georganiseerde webaanvallen.
De overeenkomst werd getekend tijdens de jaarlijkse RSA-conferentie over over digitale veiligheid. Opmerkelijk is de afwezigheid van handtekeningen van een aantal ‘smaakmakers’ op dit terrein: Google, Apple, Amazon en Twitter. In de overeenkomst beloven de deelnemers gebruikers te beschermen tegen webaanvallen. Daarbij maken ze geen onderscheid tussen webboeven en landen.
De 34 bedrijven stellen onder meer dat ze geen medewerking zullen verlenen aan landen die webaanvallen organiseren tegen onschuldige burgers en bedrijven. Ook willen ze er voor zorgen dat er middelen worden ontwikkeld om gebruikers zo goed mogelijk te beschermen tegen die aanvallen.
WannaCry en NotPetya
WannaCry en NotPetya hebben gebruikers van digitale media er nog eens attent op gemaakt hoe kwetsbaar de immer verbonden samenleving is geworden. Het ziet er naar uit dat de aanvallen ook steeds vernuftiger en gerichter zullen worden. In beide gevallen werden landen ervan beschuldigd achter de webaanvallen te zitten, zonder, overigens, dat er harde bewijzen op tafel kwamen.
Onlangs nog beschuldigden Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten Rusland van grootscheepse webaanvallen, die op allerlei doelen waren gericht. Het akkoord van de techbedrijven zou daar een antwoord op moeten zijn. Overigens, zeg ik er maar weer eens bij, laten de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten zich ook niet onbetuigd in de schermutselingen op het wereldwijde web, die steeds meer de vorm van een digitale oorlog aannemen.
Bron: Futura-Sciences