A3 geeft je weer zeggenschap over je eigen gegevens

idee is natuurlijk verre van nieuw. Al in 2013 lanceerden onderzoekers van het MIT in de VS een soort digitale poortwachter voor je telefoon of computer om in de gaten te houden wie of wat in jouw persoonlijke informatie neust. Onderzoekers van de Duitse Goethe-universiteit hebben nu een prog voor Android ontwikkeld die het ‘lekken’ van persoonlijke informatie via toepassingen opspoort en je zo de mogelijkheid geeft het ‘weglekken’ in eigen hand te houden.
Weet jij welke toepassing op je telefoon waarvoor wordt gebruikt? Hoogstwaarschijnlijk niet. Net zo als we heel makkelijk aanklikken dat we koekies accepteren, zo gaan we nogal slordig om met het beheer van de persoonlijke informatie die op onze telefoons of computers staat. Bovendien zijn toepassingen onderling verbonden, waardoor je niet eens weet dat er iets ‘lekt’.
“Er zijn ondernemingen die persoonlijke gegevens aan derden doorverkopen (Google is er een van de grootste bedrijven ter wereld mee geworden; as)”, zegt Majid Hatamian. “Wie blindelings foto’s, filmpjes, @dressen, zijnhaar locatie of bankgegevens via onveilige verbindingen deelt, is een doelwit voor afpersing (of diefstal enz;as).” Hij stelt dat veel gebruikers schrikken als ze horen hoeveel gegevens worden doorgegeven zonder dat ze dat beseffen of daar toestemming voor hebben gegeven.

A3-app

De onderzoekers in Frankfort hebben, dus, een prog ontwikkeld die opspoort welke apps persoonlijke gegevens gebruiken, wanneer en hoe vaak dat gebeurt en op welke gronden. De Android App-behaviour Analyser-app (A3-app). Kijkt met name naar progs die die informatie kunnen misbruiken. Uit eigen onderzoek kwam Hatamian er achter dat een vrij groot aantal Android-apps ook al ze niet gebruikt worden persoonlijke informatie doorgeven.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.