Fancy Bear (APT 28) verdacht van Berlijnse e-kraak

De Russische (?) e-kraakgroep Fancy Bears

Fancy Bear-krakers zouden banden met de Russische geheime diensten hebben

Er is digitaal ingebroken bij de Berlijnse denktank SWP en onmiddellijk wordt er weer naar de Russische e-kraakgroep Fancy Bear gewezen ook bekend onder de namen APT 28 of Sofacy Group. Daar zouden Russische geheime diensten achter zitten. SWP adviseert het Duitse parlement en de regering op het gebied van buitenlandse zaken.

Volgens de stichting zou het de krakers niet gelukt zijn binnen te komen het haar computersysteem. In december 2016 zou door middel van ‘hengelberichten’ zijn gepoogd het systeem binnen te dringen.
De vermoedelijk Russische e-kraakgroep zou ook zijn binnengedrongen in het computersysteem van het comité Paralympische spelen, dat zijn hoofdkwartier in Bonn (D) heeft. Daartoe zouden de e-krakers kwaadaardige code op de Android-telefoon van een van de comitéleden hebben geplaatst toen dat in Moskou was. Daarvoor zou het netwerk zijn gebruikt van het hotel waar het comitélid verbleef. Te zelfder tijd zouden ook leden van de Russische geheime dienst in het hotel hebben gelogeerd. Vandaar het vermoeden dat er een connectie is met Rusland en de Russische overheid, die, zoals Poetin niet moe wordt te vertellen, nog steeds niet keihard is aangetoond.

Met de onlangs bekend geworden aanval op Duitse ministeries, onder meer dat van buitenlandse zaken, zou Fancy Bear niets hebben uit te staan, denken veiligheidsdeskundigen. Daarvoor zou een groep verantwoordelijk zijn die aangeduid wordt met de naam Snake & Turla. Ook deze (gedachte) groep zou banden hebben met Russische geheime diensten, althans daar gaan veiligheidsdiensten uit Duitsland en Estland van uit.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.