Noord-Korea zou actiever op het web zijn dan Rusland

Dmitri Alperovitch vreest voro webaanvallen uit Noord-Korea

Dmitri Alperovitch: Noord-Korea is mijn grootste zorg… (afb: Crowdstrike)

Volgens Dmitri Alperovitch van het webbeveiligingsbedrijf  Crowdstrike zou Noord-Korea een grotere bedreiging op het wereldwijde web zijn dan Rusland. Hij denkt dat de Noord-Koreanen het gemunt hebben op de Amerikaanse financiële wereld om zo een aanval tegen het regime van Kim uit te lokken. Crowdstrike heeft een onderzoek ingesteld naar de digitale inbraken eind 2016 bij de Democratische partij in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Alperovitch: “In 2018 is Noord-Korea mijn grootste zorg. Ik ben bang dat ze een verwoestende aanval zouden kunnen uitvoeren tegen, misschien, de financiële sector, om een aanval uit te lokken op de kernfaciliteiten of zelfs het regime zelf. Of die militaire reactie nu reëel is of niet, belangrijk is dat zij denken dat het kan. Gegeven de retoriek van het afgelopen jaar is dat niet eens zo vreemd.” Noord-Korea zou al enkele grote webaanvallen op zijn geweten hebben, die vooral gericht waren op Zuid-Korea.
Noord-Korea zou de kwade genius zijn van de Wannacry-losgeldworm. Die kwaadaardige worm verspreidde zich razendsnel wereldwijd en in Groot-Brittannië werden enkele ziekenhuizen daardoor gedwongen tijdelijk hun werk te staken of te verminderen. Een 22-jarige Britse webmaffer had snel een manier gevonden om de worm onschadelijk te maken en hier en daar werd zelfs geproken van prutswerk.

Dreiging

Alperovitch sprak zijn bange vermoedens uit aan de vooravond van de verschijning van het jaarlijkse dreigingsrapport van het bedrijf. Volgens dat rapport bereikten niet alleen het aantal en de intensiteit van de webaanvallen nieuwe hoogten, maar steeg voor de listigheid van die aanvallen enorm.

Technologie ontwikkeld door staten zal zonder twijfel bij misdaadgroepen of andere webaanvallers terechtkomen, zo vrezen de schrijvers van het rapport.` Ze verwachten dit jaar meer webaanvallen van Noord-Korea op Zuid-Korea, Japan en de VS. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van progs om netwerken van afstand binnen te dringen om zo hun duistere werk te doen. “Deze doelgerichte acties van Noord-Korea zouden ….een verwoestende uitwerking kunnen hebben op belangrijke Amerikaanse infrastructuur, mocht het tot een militair conflict komen”, stelt Alperovitch.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.