Facebook mag in België websurfers niet meer volgen

Facebook-F in brilEen Brusselse rechtbank heeft Facebook bevolen om te stoppen met het volgen van Belgische internetgebruikers. De zaak was aangespannen door de Privacycommissie. Facebook is zich van geen kwaad bewust.

Nadat uit onderzoek door de KU Leuven, in opdracht van de Privacycommissie, was gebleken dat Facebook verschillende technieken gebruikt om mensen met én zonder profiel te volgen bij hun doen en laten op internet, begon de Privacycommissie een burgerlijke rechtszaak. De rechtbank heeft nu beslist dat Facebook de Belgische privacywet schendt.
De rechtbank vindt net als de commissie persoonlijke levenssfeer dat Facebook mensen onvoldoende informeert over het feit dat het informatie over hen verzamelt, over de aard van de informatie, over wat het met die informatie gebeurt en over hoe lang het die informatie bewaart. Facebook heeft daar nooit toestemming voor gevraagd (laat staan verkregen).
Facebook moet stoppen met het volgen en registreren van het internetgebruik van personen die vanuit ons land internet gebruiken, zolang het sociale netwerk zijn beleid niet in overeenstemming brengt met de Belgische wet. Facebook moet ook alle onwettig verkregen gegevens vernietigen.

Het netwerk moet ten slotte ook het volledige vonnis publiceren. “Als Facebook geen gevolg geeft aan het vonnis, moet het een dwangsom betalen aan de Privacycommissie van 250 000 euro per dag, met een maximum van 100 miljoen euro”, besloot de rechtbank.

Teleurgesteld

Facebook stelt in een reactie dat teleurgesteld te zijn over het vonnnis en wil in beroep gaan. Het bedrijf stelt dat de koekies en pixels die het gebruikt de normale praktijk is in de sector. “Ook geven we mensen het recht om zich af te melden voor het gebruik van verzamelde gegevens op sites en apps van Facebook voor advertenties.”

Bron: de Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.