FBI, NSA en CIA waarschuwen voor Huawei-telefoons

HuaweiZes Amerikaanse veiligheidsdiensten, waaronder de FBI, de NSA en de CIA,  hebben Amerikanen gewaarschuwd voor de telefoons van de Chinese fabrikanten Huawei en TZE. Die zou banden hebben met de Chinese overheid (alsof dat een misdaad op zich is).“Wilt U Uw hand opsteken als U denkt dat we producten van Huawei en ZTE kunnen gebruiken?”, vroeg de Republikeinse senator Tom Cotton in een vergadering van een Senaatscommissie op 13 februari. Niemand stak zijn hand op.
Volgens de senatoren vormen de telefoons van deze fabrikanten een bedreiging voor de veiligheid van de Amerikaanse consumenten. Zo zou de Chinese overheid via de Amerikaanse telecominfrastructuur schade kunnen berokkenen en informatie kunnen stelen of kunnen spioneren zonder dat dat gemerkt wordt.  Er wordt een wet voorbereid om de ‘ban’ van die Chinese merken bij de Amerikaanse overheid officieel te maken.

Voor de twee belaagde merken is het een klap te meer. Ze draaien toch al niet lekker. Huawei schijnt er nooit echt in geslaagd te zijn in de VS voet aan de grond te krijgen sedert in een rapport van het Huis van Afgevaardigden in 2012 soortgelijke beschuldigingen werden geuit. Er werd toen geadviseerd voorzichtig te zijn met het gebruik van producten van Chinese telecomfabrikanten. Overheidsinstanties zouden geen apparatuur van die bedrijven moeten kopen.

Nieuwe tegenvaller

Begin januari had Huawei een nieuwe tegenvaller. Het bedrijf had geen lokale telecomdienstverlener die het merk steunde. Er was een principeovereenkomst met AT&T, maar de Amerikaanse maatschappij heeft zich inmiddels teruggetrokken. Nu willen de senatoren dat het afsluiten van contracten van overheidsorganisaties met die Chinese bedrijven in Amerika helemaal wordt verboden.

170 landen

Huawei stelt in een reactie via CNN dat de producten van het bedrijf in 170 landen worden verkocht, zowel aan overheden als aan consumenten. “Wij zijn geen groter gevaar voor de digitale veiligheid dan andere merken.(…) Geen regering of veiligheidsdienst heeft ooit toegang gevraagd tot onze technologie of om informatie verzocht over organisaties of privépersonen.”

ZTE reageerde overeenkomstig. Het bedrijf verzekert zich aan alle Amerikaanse wetten en regels te houden. Het lijkt er op dat met Trump het McCarthyisme weer de kop opsteekt…

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.