Chinees veroordeelt tot vijf jaar cel voor verkoop VPN’s

virtueel privaat netwerk (VPN)

Bij een virtueel privaat netwerk kun je anoniem internetten (afb: hide-me)

We doen of China een normaal land is (met wat veel inwoners), maar China is een dictatuur waar Xi Jinping en zijn kornuiten de dienst uitmaakt. Het land is al een eind op weg om het Chinese internet van de buitenwereld af te sluiten: de Chinese webmuur. Chinezen mogen ook geen virtueel privénetwerk (VPN) gebruiken. Daarmee kun je die censuur namelijk omzeilen. Het gebruik er van wordt streng gestraft. Onlangs kreeg een inwoner van dat land te horen dat hij vijfenhalf jaar de cel in moet omdat hij een VPN gebruikte. Wu Xiangjang moest ook nog eens een boete betalen ter hoogte van zijn VPN-verdiensten sedert 2013 (ruim € 60 000). Met dat land doen wij zaken.Wu verleende zijn VPN-diensten aan 8000 buitenlandse klanten en  5000 bedrijven. Volgens William Nee van de menesenrechtenorganisatie Amnesty International zijn virtuele private netwerken een belangrijk middel om censuur te omzeilen. “Dat deze man zo’n lange straf krijgt voor het verkopen van VPN’s is erg zorgelijk. Het toont dat de Chinese overheid hard afrekent met mensen die over de Chinese webmuur willen klimmen om informatie te achterhalen die de Chinese censuur onwelgevallig is.”

De Chinese overheid wil volgens jaar VPN’s gaan verbieden als ze niet geregistreerd zijn. Met zijn registratie is er van anonimiteit natuurlijk geen sprake meer.

Negen maanden

Een andere man kreeg in september negen maanden cel voor het verkopen van VPN’s. Het is onduidelijk waarom Wu zo zwaar gestraft is. Iemand die een eigen virtuele netwerk had opgezet om geblokkeerde webstekken te bezoeken kreeg drie dagen celstraf. Xi Jinping, onthoud die naam.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.