Drie mannen bekennen schuld aan Mirai-aanval

Virussen waren over het webDrie mannen in de VS hebben bekend mede schuld te hebben aan een grootscheepse aanval met behulp van het Mirai-virus in oktober vorig jaar, waardoor delen van internet plat kwamen te liggen. Ze erkennen het wapen voor die massa-aanval, het Mirai-virus, te hebben gemaakt, maar zouden de aanval zelf niet hebben uitgevoerd.
Het Mirai-virus wordt gebruikt om een leger van webmachines te rekruteren, botnets genaamd, dat massa-aanvallen uitvoert op weblocaties. Die rekruten zijn vooral andere dingen dan computers en telefoons die aan internet worden gehangen zoals bewakingscamera’s en misschien wel moderne babyfoons, kortom het internet der dingen. Alles bij elkaar bestond dat leger uit zo’n 600 000 zombies.
Webinbrekers maken steeds meer gebruik van het internet der dingen omdat de beveiliging vaak heel slecht is geregeld en je via die ‘dingen’ allerlei kwalijke dingen kunt doen op het wereldwijde web.

Kliks

Mirai zou niet het enige virus zijn dat de drie zouden hebben ontwikkeld. Twee van hen, Dalton Norman en Paras Jha, hebben bekend ook mede schuld te dragen voor een ander botnet, dat automatisch kliks genereert op advertenties. Die zij geld waard. Jha schijnt tussen 2014 en 2016 ook aanvallen te hebben uitgevoerd op de weblocaties van de Rutgers-universiteit, waar hij informatica studeerde. Met die acties legde hij de webactiviteiten van die universiteit plat, vooral in en rond examenperiodes.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.