Het nieuwe bankroven: bitcoins stelen

Bitcoindelver Nicehash beroofd

Nicehash ging 24 uur op zwart (afb: schermafdruk)

Een bitcoindelfbedrijf in Slovenië zou zijn beroofd van bitcoins met een tegenwaarde van tientallen miljoenen euro’s, net voordat de webmunt op enkele Amerikaanse beurzen zou worden toegelaten en na een nieuw waarderecord te hebben behaald (nu zo’n € 15 000 per bitcoin). Nicehash, dat bitcoins delft voor klanten, zegt de inbraak te onderzoeken en maakt zelf voor 24 uur een pas op de plaats. Hoe groot de schade is kan of wil het bedrijf nog niet zeggen. Ik kreeg vandaag toevallig voor het eerst enkele aanbiedingen om wat bitcoins te innen. Of dat dat wat met de roof te maken heeft waag ik te betwijfelen.
Volgens de nieuwsstek Coindesk zouden ongeveer 4700 bitcoins zijn gestolen, zo’n € 65 miljoen. Het loont de moeite voor een beetje bankrover zich op het wereldwijde web te begeven.
Nicehash heeft een verklaring opgesteld en raadt zijn klanten aan hun wachtwoorden te veranderen. “Het voorval is doorgegeven naar de bevoegde instanties en we werken met ze samen.” De Sloveens politie heeft hulp van andere diensten in het buitenland ingeroepen, aldus een woordvoerder.
Bitcoins, de zo succesvolle virtuele munt die door veel overheden wordt beschouwd als witwasser van misdaadgeld, zouden binnenkort onder meer op de beurs in Chicago verhandeld kunnen worden, hetgeen een stap op weg naar internationale ‘erkenning’ zou kunnen zijn. Door die aankondiging was de prijs van de bitcoin in een dag met ruim € 1000 toegenomen. Het begin van dit jaar lag de waarde onder de € 1000 per bitcoin. Die prijzen fluctueren overigens nogal.

Zonder banken

Webmunten als bitcoin opereren los van het officiële financiële circuit, dus zonder banken. De munt is dus louter virtueel, slechts vastgelegd in bits. Mij spreekt dat bankloze wel aan, maar veel overheden kijken met een scheef oog naar het reilen en zeilen van een waarde-eenheid die het makkelijk maakt om allerlei illegale praktijken in en mee te verrichten. Niet zelden, bijvoorbeeld, eisen digitale gijzelnemers losgeld in bitcoins en, voor zover ik begrepen heb, kun je in dat circuit volledig anoniem opereren. China, die een stevige greep op zijn bevolking wenst te houden, heeft de bitcoin inmiddels in de ban gedaan.
Bitcoindelvers zouden de webmunten (er zijn er meer) ‘netjes’ houden. Ze houden boek van de transacties die er plaatsvinden. Zo wordt voorkomen dat bedriegers eenzelfde bitcon meer keren uitgeven. Het hoeft geen betoog dat veiligheid een cruciaal onderdeel is van het systeem.

In Japan, waar het mis ging met de bitcoinbeurs Mount Gox, zijn wetten in de maakt om het verkeer in virtuele munten te regelen. Mount Gox ging in februari 2014 failliet, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van een ‘bankroof’ ter waarde van 850 000 bitcoins. De bitcoin was toen rond de € 4500 waard.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.