NSA-medewerker in ‘Kaspersky-zaak’ bekent schuld

Logo en winkel (?) Kaspesky LabsDe medewerker van de Amerikaanse veiligheidsdienst Nghia Hoang Pho heeft bekend geheime digitale documenten mee naar huis te hebben genomen en op zijn computer te hebben gezet. Bij een controle door zijn antivirusprogramma van Kaspersky Labs werd daarop een virus ontdekt, dat, omdat het nieuw was, werd doorgestuurd naar de maker van het programma, kennelijk compleet met de geheime documenten. Sedertdien verdenken de Amerikanen Kaspersky Labs te spioneren voor de Russische geheime diensten, hetgeen het van oorsprong Russische bedrijf heftig ontkent. Pho dreigt tien jaar cel.

In oktober berichtte de Amerikaanse krant the Wall Street Journal dat een NSA-medewerker werk mee naar huis genomen had. Pho werkte bij de Tailored Access-groep, die zich bezighoudt met middelen om digitaal bij doelwitten in te breken. Het virusprogramma merkte de topgeheime informatie op en beschouwde het kennelijk als onderdeel van het aangetroffen virus of zag het daarvoor aan.
Het Amerikaanse ministerie van justitie wilde niet bevestigen of Pho de in de krant beschreven NSA-medewerker of -huurling was en meldde in zijn persbericht ook niet de overdracht van die geheime informatie aan de Russische overheid. Een andere Amerikaanse krant, de New York Times, haalde echter een anonieme bron aan die zei dat Pho de man in kwestie is.

Ban

Kaspersky heeft toegegeven de informatie in 2014 te hebben ontvangen, maar nooit de bedoeling te hebben gehad die te stelen. Sedert de ontdekking is de antivirusprotuur van het bedrijf in de ban gedaan bij de Amerikaanse overheid en onlangs drong ook de Britse veiligheidsdienst aan die programma’s niet meer te gebruiken. Een van de grotere Amerikaanse verkoopketens Best Buy heeft de protuur van de plank gehaald.

Kaspersky Labs wilde geen commentaar op de jongste ontwikkelingen geven. Ook de NSA onthield zich voorlopig (?) van commentaar. Het proces tegen Pho zal in april beginnen.

Bron: CNet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.