Google ziet met StreetView veel meer dan je voorgevel

Auto's op StreetView-plaatjes verraden veel over de buurtbewoners

De auto voor je deur verraadt veel van je privéleven, zo blijkt (afb: PNAS)

Hoeveel mensen in jouw straat stemden op de PVV of op de SP? Het zou best wel eens kunnen worden afgelezen van de plaatjes voor Streetview die Google maakt van je voorgevel en je buren. Hoeveel afgestudeerden wonen hier en wat verdienen ze? Op basis van de analyse van de auto’s op StreetViewplaatjes kwamen Amerikaanse onderzoekers een heel eind.

Als StreetView, onderdeel van Google Maps, er niet was, dan zou het jaren kosten om deze gegevens bij elkaar te harken. Onderzoekers hebben op basis van 50 miljoen StreetViewplaatjes een heleboel gegevens kunnen achterhalen van de bewoners van de gefotografeerde voorgevels in zo’n tweehonderd Amerikaanse steden. Ze gebruikten daarvoor een algoritme dat zichzelf leerde om merk, model en bouwjaar van 22 miljoen gefotografeerde auto’s te herkennen. Uiteindelijk lukte dat in iets meer dan de helft van het aantal gefotografeerde voertuigen. Hiermee konden andere programma’s weer een schatting maken welstand, opleidingsniveau en kiesgedrag van de bewoners.

De gebruikte algoritmes waren vrij nauwkeurig in het bepalen van het gemiddelde inkomen in een buurt, het percentage blanke, zwarte en Aziatische bewoners, de opleidingsniveaus en het percentage dat in 2008 voor John McCain of Barrack Obama had gestemd.

Auto’s

Auto’s verraden daar kennelijk veel over. Als de autogegevens werden vergeleken met de demografische gegevens kwamen enkele interessante patronen naar boven. Zo bleek dat in 88% van de wijken waar meer personenwagens waren dan pickup-wagens (kennelijk veel gebruik in Amerika) de bewoners kozen voor Obama. Bij het omgekeerde stemden in 82% van die wijken de kiezers voor McCain.
De onderzoekers denken dat in de toekomst zelfbewegers het verzamelen van dit soort informatie een stuk makkelijker zullen maken. Het wordt dan wel een beetje lastig als een groot deel van de mensen zich met andere vervoermiddelen verplaatst. In Nederland zou in ieder geval de fiets in het verhaal meegenomen moeten worden.

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.