Kasperski: “VS orkestreerden mediacampagne tegen ons”

Evgeni Kasperski

Evgeni Kasperski

Evgeni Kasperski, stichter en baas van Kaspersky Labs, zegt dat de VS een bewuste smaadcampagne tegen zijn bedrijf hebben gevoerd, waarin Kaspersky ervan werd beschuldigd de Russische geheime dienst te hebben geholpen bij heet bespioneren van Amerikaanse organisaties en bedrijven. Het is volgens hem geen toeval dat zowel media, FBI als de Amerikaanse overheid tegelijkertijd met de beschuldigingen kwamen (zonder daar al te veel bewijs voor te hebben aangevoerd).

Een korte tijd was het Russische webveiligheidsbedrijf pispaal in de Amerikaanse media. Overheidsorgansaties in de VS deden de antivirusprogramma’s van het bedrijf zelfs in de ban, bang als ze waren dat daarmee een directe verbinding met het Kremlin werkt werd gemaakt. Kaspersky Labs zou de Russische veiligheidsdiensten hebben geholpen om in Amerika te spioneren.
Kasperski denkt dat dat een door de Amerikaanse overheid georkestreerde mediacampagne is geweest, zei hij gister op een persconferentie in Londen. “Tegelijkertijd waren daar de regering, de FBI en de aanvallen in de media. Dat is duur. Ik bedoel, daar is veel voor nodig: politieke invloed, geld, lobbyisten, media enz.”
Hij ontkende heftig dat zijn bedrijf ooit verzocht is de Russische veiligheidsdiensten te helpen in de VS te spioneren. “Dat hebben ze nooit gevraagd. Als de Russische regering me zou vragen iets verkeerds te doen, dan haal ik mijn bedrijf uit Rusland weg. We helpen nooit spionagediensten, niet de Russische of van welk land dan ook.”

Webmisdaad

Volgens Kasperski roerden de media waarheid en leugen door elkaar om de band van zijn bedrijf met de Russische overheid te bewijzen. Hij citeerde een bericht van persbureau Bloomberg waarin gesteld wordt dat zijn bedrijf zou hebben samengewerkt met Russische veiligheidsdiensten. De bekendste Russische veiligheidsdienst, de FSB, is ook verantwoordelijk voor het bestrijden van webmisdaad en natuurlijk helpen we die tegengaan, stelde Kasperski. Hij legde nog eens uit hoe de NSA-programmatuur bij Kasperky Labs terecht was gekomen. Dat had te maken dat die op een eigen computer was gezet waar door een antivirusprogramma van Kaspersky Labs een nieuw virus was aangetroffen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.