Taxibedrijf Uber bleek vorig jaar stevig te lekken

Uber op telefoonUber onthulde eergister dat e-krakers vorig jaar gegevens hadden gestolen van 57 miljoen klant- en bestuurdersprofielen. De krakers zouden 100 000 dollar losgeld hebben ontvangen. De overeenkomst kwam tot door het hoofd webbeveiliging onder toezicht van de, nu, voormalige Uberbaas Travis Kalanick, zo beweren anonieme bronnen. Het hoofd, Joe Sullivan, is ontslagen. Kalanick werd in juni gedwongen een stap terug te doen, maar zit nog wel in de bestuursraad.

De twee krakers stalen gegevens van zowel bestuurders als gebruikers van Uber, zoals telefoonnummers, namen en e-@dressen, van een server waar Uber de gegevens op had geparkeerd. Vervolgens benaderden ze het bedrijf voor losgeld, waarna ze de gegevens zouden vernietigen, aldus de anonieme bronnen.
Uber voldeed aan de eisen en ging toen wroeten. Het achterhaalden de namen van de krakers en liet ze een overeenkomst tekenen niet te publiceren, aldus nog steeds die anonieme bronnen. Om verdere schade te verhullen deed het bedrijf net alsof het betaalde voor de ontdekking van fouten in de gebruikte programmatuur; niet ongewoon in de branche.

Verborgen

De zaak bleef verborgen tot dinsdag j.l. De kraak zou zijn ontdekt door bestudering van de eigen bedrijfspraktijken. Het voorval, niet de grootste kraak, geeft aan hoe ver de bedrijfsleiding wilde gaan om de eigen reputatie te beschermen, ook al gaat dat ten koste van het vertrouwen van de gebruikers. Het OM in New York gaat zich met de zaak bezig houden, want wat Uber deed was allesbehalve kosjer.
“Dat had niet mogen gebeuren”, meldde de nieuwe baas Dara Khosrowshahi in een blogbericht. “Ik kan het verleden niet uitwissen, maar ik kan zeggen dat we ervan geleerd hebben. We veranderen de manier waarop we zaken doen. Integriteit wordt de kern van elke beslissing en we werken hard om het vertrouwen van onze klanten te verdienen.” Kalanick wenste geen commentaar te geven.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.