Niet Rusland maar Android bespioneert ons

Androidtelefoons besmet met HummingBadGoogle is nog maar zo’n twintig jaar geleden begonnen en inmiddels een van ’s werelds grootste bedrijven. En weet je waar dat bedrijf zo groot door geworden is? Door ons te bespioneren en de gegevens die ze door spionage vergaarden te verkopen. Spionage lijkt Google in het bloed te zitten. Android het besturingssysteem van Google gaat je gangen na, zelfs als je de locatiedienst hebt uitgeschakeld. Er zou niets met die gegevens gedaan zijn en eind november houdt het sowieso op. Geloof het niet. Wantrouw Google.

Het bedrijf heeft toegegeven dat telefoonbezitters gelokaliseerd kunnen worden via de gps-coördinaten van de telefoonmasten, ook als de localisatiedienst is uitgeschakeld en de simkaart uit de telefoon is gehaald. Android vraagt die informatie vanaf begin dit jaar. Die wordt zonder meer doorgestuurd naar Google. Daarmee kon Google de gangen van elke Android-telefoon nagaan.
“We deden dat vanaf begin dit jaar om de snelheid en prestatie van de berichtendienst te verbeteren”, zei een woordvoerder van het bedrijf. Die gegevens zouden nooit gebruikt zijn en na binnenkomst onmiddellijk vernietigd worden, maar wie gelooft dat?

Onduidelijk

Het is onduidelijk wat het voordeel van die wetenschap is voor de aflevering van berichten, maar je kunt er wel de telefoon mee lokaliseren. De plaats waar je je bevindt wordt door allerlei toepassingen gebruikt, maar je hebt in principe de mogelijkheid de lokalisering voor die toepassingen uit te schakelen, behalve als het de maker van het besturingssysteem van de telefoon betreft.
Het wordt tijd dat Google wordt opgesplitst zoals ooit het (te) machtige oliebedrijf Standard Oil.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.