Kaspersky probeert vertrouwen terug te winnen

Evgeni Kasperski

Evgeni Kasperski:…vertrouwen is cruciaal (afb: WikiMedia Commons)

Kaspersky, de webbeveiliger van Russische origine, heeft het moeilijk. Het bedrijf wordt er van beschuldigd, al of niet bewust, zich te hebben geleend voor de kraakactiviteiten van de Russische overheid. Of dat nu wel of niet waar is, het bedrijf is bij de Amerikaanse overheid in de ban gedaan. Nu probeert Kaspersky er alles aan te doen om te bewijzen dat zijn (anti-virus)programmatuur betrouwbaar en veilig is. Dat zal nog een hele klus worden.
Het bedrijf wil de broncode van zijn programma’s laten onderzoeken door een onafhankelijke derde partij. “De balkanisering van internet past niemand, behalve webboeven”, zegt oprichter Evgeni Kaspersky. “Minder samenwerking helpt de slechteriken en de publiek/private samenwerking lijdt daaronder. We moeten weer vertrouwen krijgen in de onderlinge betrekkingen, tussen bedrijven, overheden en burgers. Daarom lanceren we dit transparantieinitiatief: we willen laten zien dat we volledig open en doorzichtig zijn. We hebben niets te verbergen. Ik geloof dat we met dat initiatief het wantrouwen kunnen overwinnen en dat we ons weer kunnen wijden aan de bescherming van mensen over de hele wereld.”
Kaspersky heeft steeds volgehouden niet samen te werken met de Russische veiligheidsdiensten en heeft herhaaldelijk aangeboden zijn programmatuur door onafhankelijke partijen te laten onderzoeken op mogelijke achterdeurtjes. Dat verhaal werd echter doorkruist door een rapport deze maand, waarin Kaspersky met name wordt beschuldigd van de, indirecte, diefstal van vertrouwelijke gegevens van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA (zelf een groot liefhebber van het stelen van andermans persoonsgegevens en meer). Het antivirusprogje van Kaspersky ontdekte kwaadaardige code op de computers van een bedrijf dat met de NSA samenwerkt. Vervolgens krijgt Kaspersky die informatie. Daardoor zouden Russische krakers in actie gekomen zijn, volgens een verhaal in de Wall Street Journal.

Ontkend

Dat heeft Kaspersky ontkend. Volgens Evgeni Kaspersky zou zijn bedrijf een van de slachtoffers van de kraak zijn geweest. “Zelfs al hebben we een intern veiligheidsteam en zijn we actief op zoek naar lekken, dan kunnen zelfs wij niet voor 100% garanderen dat er nooit beveiligingsproblemen kunnen ontstaan met onze producten.”
Een antivirusprogramma biedt zijn maker een vrijwel volledige greep op de machines waarop dat is geïnstalleerd. Zo’n programma zendt voortduren informatie naar centrale computers om problemen direct bij de kop te kunnen pakken. Dat betekent dat vertrouwen wezenlijk is voor de maker van antivirusprotuur.

In een verklaring stelt het bedrijf dat het zich bewust is van de belangrijke plaats die vertrouwen in de relatie met de klant heeft en dat dat vertrouwen niet vanzelfsprekend is. “Dat moet voortdurend verdiend worden door onze betrokkenheid en transparantie.” Begin volgend jaar zullen de eerste resultaten van het transparantieinitiatief bekend moeten worden gemaakt, verwacht het bedrijf.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.