FBI kan door versleuteling 7000 telefoons niet kraken

FBI-directeur Christopher Wray

FBI-directeur Christopher Wray (afb: ABC)

FBI-baas Christopher Wray maakte op een politiecongres zondag in Philadelphia (VS) bekend, dat zijn dienst niet is staat is geweest gegevens van bijna 7000 telefoons te halen vanwege versleuteling, meer dan de helft van alle apparaten die de FBI onder handen heeft gehad in minder dan een jaar (!). “Om het voorzichtig te zeggen: dat is een heel groot probleem.” Ongetwijfeld is de bekendmaking een opzetje naar een hernieuwde discussie over de versleuteling van elektronische apparaten, ’s lands veiligheid en achterdeurtjes. 
De FBI en andere Amerikaanse opsporingsdiensten hebben al herhaaldelijk geklaagd over de toenemende versleuteling van de informatiestromen. Onder Trump heeft het ministerie van justitie zich voorgenomen driftig op zoek te gaan bij techbedrijven naar een toegang tot versleutelde informatie. Apple heeft dat al aan den lijve ondervonden, maar zijn poot stijf gehouden. Onderminister Rod Rosenstein wil echter niet zeggen welke maatregelen hij daartoe gaat nemen.
“Ik snap het: er is een evenwicht tussen versleuteling en het belang ons middelen te geven de maatschappij veilig te houden”, hield Wray zijn gehoor voor. Hij meldde en passant ook maar even dat de FBI ook bijdraagt aan de bestrijding van terrorisme en geweldsmisdaad. “De bedreigingen stapelen zich op en zijn ingewikkeld.”

Blinde vlek

Hij stelde ook dat er een ‘blinde vlek’ dreigde te ontstaan als het Congres voor het eind van het het jaar geen orde op zaken stelt. De zogeheten Foreign Intelligence Surveillance act geeft de overheid de mogelijkheid informatie te verzamelen over militanten, van webmisdaad verdachte personen en andere doelwitten buiten de VS. Die wet zou wezenlijk zijn voor het handhaven van de nationale veiligheid, betogen hoofden van opsporingsdiensten in de VS. Volgens die wet mogen de Amerikaanse opsporingsdiensten, mits goedgekeurd door de rechter, ook niet-Amerikanen
buiten de VS op de korrel nemen. “Als die wet niet vernieuwd en opnieuw bevestigd wordt zoals die nu eigenlijk al bestaat, dan hebben we nog een blinde vlek”, zei de FBI-directeur.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.