Apple wil het mogelijk maken je gezicht als sleutel voor het ontgrendelen van je iPhone X te gebruiken. Van diverse kanten, onder meer uit de Amerikaanse senaat, is twijfel geuit over de deugdelijkheid van gezichtsidentificering. Het bedrijf zegt geen biometrische gegevens te zullen opslaan of uit te wisselen.
De Amerikaanse democratische senator Al Franken, die zitting heeft in het Senaatscomité voor privacy en technologie, stuurde half september een brief naar Apple. De senator maakte zich zorgen over de door Apple aangekondigde biometrische ontgrendeling aan de hand van gezichtsgegevens voor de nieuwe iPhone X. Daarbij wordt, uiteraard, gezichtsherkenning gebruikt. Franken vroeg zich af of Apple daarmee de privacy voor de gebruiker kon waarborgen.De telefoon ‘leest’ je gezicht op basis van 30 000 ‘gezichtspunten’ en gebruikt dat bij wijze van wachtwoord om je telefoon te ontgrendelen. Phil Schiller, marketingdirecteur van Apple, stelde dat het bedrijf de technologie uitgebreid heeft getest op meer dan een miljard foto’s. Apple schreef in september een repliek, waarin veel vragen over dat systeem werden beantwoord, zoals waar de gezichtsgegevens worden opgeslagen of welke toeps de gezichts-id gebruiken. In antwoord op Franken herhaalde het bedrijf die punten, waarbij benadrukt werd dat de telefoon geen biometrische gegevens opslaat of verzendt.
Bereidheid
Franken vindt de reactie een goed begin: “Ik waardeer de bereidheid van Apple om mijn bureau over deze zaak in te lichten. Ik ben blij dat het bedrijf maatregelen heeft genomen naar aanleiding van zorgen over privacy en beveiliging.” De senator stelde dat hij van Apple wil weten wat de plannen zijn aangaande de bescherming van persoonsgegevens.
Vingerafdruk
Het is niet voor het eerst dat Franken Apple aanspreekt over biometrie. In 2013 schreef hij al een brief naar Tim Cook toen Apple de vingerafdruktoegang aankondigde voor zijn telefoons.
Apple is een van de weinige techbedrijven die geloofwaardig is in zijn strijd voor de bescherming van de privacy van zijn/haar gebruikers. Het bedrijf weigerde mee te werken aan het breken van de code voor de iPhone van een moordenaar (San Bernardino-beschieting). Al tijden probeert de Amerikaanse overheid de techbedrijven ertoe te brengen de beveiligingscodes te voorzien van een achterdeur, te gebruiken door mannen en vrouwen van de wet. Daarmee zetten we het systeem op een kier, betogen de techbedrijven keer op keer. Cooke stelde in een open brief dat de overheid daarbij haar boekje ver te buiten ging.
Bron: CNet